Τι γίνεται όμως όταν μια γυναίκα με αιμορροφιλία μείνει έγκυος; Πώς πρέπει να διαχειριστεί την εγκυμοσύνη της υπό το πρίσμα της διαταραχής αυτής;
Στα αιμορροφιλικά άτομα και εν προκειμένω στις γυναίκες κάποιοι από τους παράγοντες πήξης που κανονικά θα δημιουργούσαν τον απαιτούμενο προστατευτικό θρόμβο, ώστε να σταματήσει μια αιμορραγία, απουσιάζουν ή βρίσκονται σε χαμηλές ποσότητες στο αίμα. Αυτό έχει ως συνέπεια ο θρόμβος που πρέπει να δημιουργηθεί κατά την πήξη του αίματος για να σταματήσει η αιμορραγία, να καθυστερεί.
Η αιμορροφιλία και τα χαρακτηριστικά της
Η αιμορροφιλία είναι τριών τύπων: Α, Β και C. Ο συχνότερος τύπος της είναι η Α, που συνδέεται με την έλλειψη ή την ανεπάρκεια του παράγοντα VIII, ενώ ακολουθεί η Β, που προκύπτει εξαιτίας της έλλειψης ή της ανεπάρκειας του παράγοντα IX. Πιο σπάνια είναι η αιμορροφιλία C, η οποία αποδίδεται στην έλλειψη ή ανεπάρκεια του παράγοντα ΧΙ.
Συνήθως η αιμορροφιλία είναι υπόθεση των ανδρών, αφούκληρονομείται με το χρωμόσωμα Χ, το οποίο είναι μόνο ένα στους άνδρες και δύο στις γυναίκες. Οι γυναίκες πάσχουν σπανιότερα και μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο πατέρας πάσχει από αιμορροφιλία και η μητέρα είναι φορέας του παθολογικού γονιδίου.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η αιμορροφιλία δεν έχει σε όλους τους ασθενείς την ίδια βαρύτητα και η αιμορραγική διάθεση εξαρτάται από τα επίπεδα δραστικότητας του παράγοντα που είναι σε έλλειψη. Μπορεί να είναι ήπια, με τη δραστικότητα των παραγόντων VIII και IX να κυμαίνεται μεταξύ 5% και 30%, μέτρια, με τη δραστικότητα να πέφτει στο 1% με 5% ή βαριά, οπότε η δραστικότητα των παραγόντων πήξης είναι σχεδόν μηδενική κάτω από το 1%. Η ήπια αιμορροφιλία συνδέεται με αιμορραγίες που δεν είναι σοβαρές, στη μέτρια η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη, ενώ στη σοβαρή η συχνότητα αυξάνεται και μάλιστα χωρίς προφανή αιτία, όπως ένας τραυματισμός ή μια επέμβαση.
Η καθημερινότητα του αιμορροφιλικού ατόμου είναι γεμάτη προκλήσεις. Αντιμετωπίζει συχνές αιμορραγίες είτε στο δέρμα του είτε σε εσωτερικά όργανα, οι οποίες, εκτός από τραυματισμούς ή ένα χειρουργείο, μπορεί να προκληθούν ακόμα και χωρίς να υπάρχει ένα προφανές αίτιο. Συνήθως είναι ορατές ή υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια για τις αιμορραγίες, όπως είναι η κεφαλαλγία, η υπνηλία, η διαταραχή όρασης, οι έμετοι, ακόμα και οι επιληπτικές κρίσεις σε σοβαρότερες περιπτώσεις. Οι συνηθέστερες αιμορραγίες είναι οι μελανιές, οι αιμορραγίες των ούλων, οι ρινορραγίες, οι αιμορραγίες στις αρθρώσεις και στους μυς, ενώ σπανιότερες είναι οι αιμορραγίες από τον γαστρεντερικό σωλήνα και οι εγκεφαλικές αιμορραγίες.
Αιμορροφιλία και εγκυμοσύνη
Για μία ανεπίπλεκτη και επιτυχή εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα που πάσχει από αιμορροφιλία, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία του γυναικολόγου της με τον εξειδικευμένο αιματολόγο που την παρακολουθεί, έτσι ώστε να υπάρχει προετοιμασία και να λάβει την κατάλληλη φροντίδα και αγωγή για την περίσταση. Το θετικό είναι πως τα επίπεδα των περισσότερων παραγόντων πήξης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργείται μια ισχυρότερη προστατευτική ασπίδα απέναντι σε μια αιμορραγία κατά τον τοκετό. Εκεί που πρέπει ο μαιευτήρας να είναι σε εγρήγορση είναι μετά τον τοκετό, οπότε τα επίπεδα των παραγόντων πήξης πέφτουν απότομα, με συνέπεια η γυναίκα που έχει μόλις γεννήσει να κινδυνεύει από μια αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι πιο σοβαρή ή πιο διαρκής από τη φυσιολογική.
Η αντιμετώπιση
Είναι πολύ σημαντικό μια αιμορροφιλική γυναίκα ακόμη και η φορέας της αιμορροφιλικής διάθεσης να γνωρίζει για την πάθησή της, για τη διάγνωση της οποίας απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις. Η αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας επιτυγχάνεται με τη χορήγηση του παράγοντα πήξης που απουσιάζει από το αίμα της πάσχουσας, οπότε κάνουμε λόγο για θεραπεία υποκατάστασης. Ο παράγοντας πήξης μπορεί να χορηγηθεί τη στιγμή εκδήλωσης της αιμορραγίας, οπότε η αγωγή ονομάζεται συμπτωματική και έχει στόχο να σταματήσει την αιμορραγία. Μπορεί όμως και να χορηγείται συστηματικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μειώσει το ενδεχόμενο εμφάνισης αιμορραγιών, οπότε η αγωγή ονομάζεται προφυλακτική. Η αγωγή είναι απαραίτητη σε σοβαρότερες ειδικά περιπτώσεις, ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές, όπως σοβαρές εσωτερικές αιμορραγίες, νευρολογικά προβλήματα και βλάβες στις αρθρώσεις.
Μια έγκυος που πάσχει από αιμορροφιλία είναι απόλυτα ασφαλής στη Γένεσις, που δημιουργεί ένα προστατευτικό περιβάλλον, όπου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Άλλωστε, πρόκειται για την πλέον σύγχρονη Μαιευτική, Γυναικολογική και Χειρουργική Κλινική στη Θεσσαλονίκη, για έναν πρότυπο νοσηλευτικό οργανισμό με στόχο τη σταθερή και υψηλή παροχή υπηρεσιών υγείας προς τη γυναίκα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της φροντίδας της. Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαθέτει μεγάλη εμπειρία και γνώση και με την παρουσία ειδικού Αιματολόγου-Αιμοστασιολόγου στην Κλινική μας εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα.