Ο β΄αιμολυτικός στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο, που αποικίζει φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να ανιχνευθεί στον κόλπο και στα ούρα. Συνήθως, δεν προκαλεί κάποια ενόχληση.
Υπολογίζεται ότι το μικρόβιο αυτό ανιχνεύεται περίπου στο 20% των εγκύων γυναικών. Οι έγκυες γυναίκες στις οποίες έχει ανιχνευθεί ο β΄αιμολυτικός στρεπτόκοκκος δεν εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα και δεν κινδυνεύει το έμβρυο αν δεν έχουμε ρήξη υμένων (σπασμένα νερά). Το έμβρυο κινδυνεύει να μολυνθεί μόνο κατά τον κολπικό τοκετό. Στην πραγματικότητα, σε γυναίκες που είναι θετικές στο μικρόβιο αυτό ο κίνδυνος να μολυνθεί το έμβρυο είναι μικρός και ακόμη μικρότερος να πάθει κάτι σοβαρό-βαρειά λοίμωξη απειλητική για τη ζωή του. Το Αμερικάνικο Κέντρο Αντιμετώπισης και Πρόληψης Λοιμώξεων υπολογίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής και ίσως απειλητικής νόσου για το νεογνό περίπου στο 1-2%.
Πώς ανιχνεύεται ο β΄αιμολυτικός στρεπτόκοκκος;
Η ανίχνευση του μικροβίου γίνεται με καλλιέργεια κολπικού υγρού και ούρων, η οποία πραγματοποιείται την 35η με 37η εβδομάδα της κύησης. Υποστηρίζεται ότι η χορήγηση αντιβιοτικών προγεννητικά από το στόμα σε περίπτωση θετικής καλλιέργειας κόλπου δεν βοηθάει επαρκώς στην εξάλειψη του μικροβίου, διότι αυτό μπορεί να εμφανιστεί ξανά μετά το τέλος της αντιβίωσης. Αντίθετα, συστήνεται θεραπεία αν βρεθεί θετική η καλλιέργεια ούρων.
Είναι επικίνδυνος ο β΄αιμολυτικός στρεπτόκοκκος για το νεογνό;
Στην πραγματικότητα, η λοίμωξη νεογνού από τον στρεπτόκοκκο ομάδας β΄είναι σπάνια, καθώς πολλά νεογνά έρχονται σε επαφή με αυτόν κατά τον κολπικό τοκετό. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα μέσα στο πρώτο 24ωρο (πρώιμη λοίμωξη) ή και μετά από 7 ημέρες (όψιμη λοίμωξη). Οι σοβαρές επιπλοκές για το νεογνό είναι πνευμονία, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Ακόμη όμως και να εμφανιστεί λοίμωξη στο νεογνό τις περισσότερες φορές η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται ότι 1 στα 2000 νεογνά εμφανίζει λοίμωξη από β΄αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.
Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του νεογνού κατά τον κολπικό τοκετό;
Συστήνεται στις γυναίκες, οι οποίες έχουν θετικές καλλιέργειες στο κολπικό υγρό ή στα ούρα, να χορηγηθεί απευθείας ενδοφλέβια αντιβίωση με την έναρξη του τοκετού ή τη ρήξη των υμένων. Υπάρχει συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο ενδοφλέβιων αντιβιοτικών , συνήθως πενικιλίνη, το οποίο χορηγείται με την εισαγωγή της επιτόκου στην κλινική.
Χρειάζεται να υποβληθεί η έγκυος γυναίκα σε καισαρική τομή;
Όχι, ο β΄αιμολυτικός στρεπτόκοκκος δεν είναι αιτία καισαρικής τομής. Η γυναίκα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά λαμβάνοντας ενδοφλέβια αντιβίωση κατά την έναρξη του τοκετού. Το πρωτόκολλο θεραπείας που συστήνεται μπορεί να προφυλάξει επαρκώς το νεογνό.
Επιτρέπεται ο θηλασμός;
Ο θηλασμός θεωρείται ασφαλής και συστήνεται.
** Του Χρήστου Ζωγράφου – Μαιευτήρας – Χειρ. Γυναικολόγος