+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Γεννήθηκαν τρίδυμα κοριτσάκια από τον ίδιο πλακούντα

  Εuromedica Κλινική Γένεσις: Γεννήθηκαν τρίδυμα κοριτσάκια από τον ίδιο πλακούντα- Ένα σπάνιο ιατρικό γεγονός

  Τρίδυμα κοριτσάκια που τρέφονταν από τον ίδιο πλακούντα γεννήθηκαν στην κλινική Γένεσις του ομίλου Euromedica, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο στην ιατρική βιβλιογραφία περιστατικό,  που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

  Τα τρία κοριτσάκια και η μητέρα τους είναι πολύ καλά στην υγεία τους.

  Σύμφωνα με τον μαιευτήρα- γυναικολόγο, κ. Νίκο Παπανικολάου, συνεργάτη του «Γένεσις», ο οποίος παρακολούθησε την κύηση από την αρχή, πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο περιστατικό, καθώς πρόκειται, για μονοχοριονικά και τριαμνιακά τρίδυμα, δηλαδή έμβρυα που αναπτύσσονται μέσα στον ίδιο χοριονικό σάκο και τρέφονται από τον ίδιο πλακούντα.  Mε βάση τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία η συχνότητα τέτοιας κύησης είναι μικρότερη από 1 :100.000, ενώ στην ελληνική βιβλιογραφία δεν έχει εμφανιστεί αντίστοιχο περιστατικό.

  Τα τρίδυμα προέκυψαν από αυτόματη σύλληψη, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο σπάνιο το γεγονός. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται γύρω στα 40 αντίστοιχα περιστατικά. Όπως τόνισε ο κ. Παπανικολάου, οι κυήσεις τέτοιων τριδύμων συχνά παρουσιάζουν επιπλοκές, επειδή τα έμβρυα τρέφονται από τον ίδιο πλακούντα, οπότε η καθυστέρηση στην ανάπτυξη ενός από τα τρία έμβρυα επηρεάζει άμεσα και καταστροφικά τα άλλα δύο. Ωστόσο στην παρούσα περίπτωση η εγκυμοσύνη εξελίχτηκε επιτυχώς μετά από εντατική παρακολούθηση και η μητέρα γέννησε τρία κοριτσάκια που ζύγιζαν περίπου 1.800 γραμμάρια το καθένα.

  Το ζευγάρι που απέκτησε τα τρίδυμα κοριτσάκια, δεν είχε ιστορικό με πολύδυμη κύηση στην οικογένεια.

  Ο διοικητικός διευθυντής του Γένεσις κ. Θάνος Κόιος, δήλωσε ότι η κλινική, όντας η μεγαλύτερη μαιευτική κλινική στη Βόρειο Ελλάδα παρέχει πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών μέχρι και τρίτου επιπέδου, εξοπλισμένη με υπερσύγχρονους αναπνευστήρες, επιτρέπει την ασφαλή αντιμετώπιση ακόμα και των πιο δύσκολων περιστατικών, εμπνέοντας ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας στους συνεργάτες ιατρούς, το προσωπικό και βέβαια σε όλους όσοι απευθύνονται στις υπηρεσίες της κλινικής.

  Aς σημειωθεί ότι το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για τους τοκετούς στην κλινική Γένεσις, με περισσότερους από 4.500 τοκετούς.