+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Εμβολιασμός στην κύηση

  Ο εμβολιασμός, δηλαδή η ενεργητική ανοσοποίηση των γυναικών στην κύηση προσφέρει προστασία έναντι των λοιμώξεων στις ίδιες αλλά και στο έμβρυο. Ιδανικά προτιμάται πριν την σύλληψη, αλλά και κατά την διάρκεια της κύησης προσφέρει προστασία και οφέλη χωρίς να προκαλεί περισσότερους κινδύνους και ανεπιθύμητες ενέργειες από ότι προκαλεί στον γενικό πληθυσμό. Η κύηση αποτελεί από τη φύση της επιβαρυντικό παράγοντα στις λοιμώξεις, καθώς ο οργανισμός της εγκύου παρουσιάζει κάμψη του ανοσοποιητικού, και κατά συνέπεια οι λοιμώξεις εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα, βαρύτητα, αλλά και επιπλοκές, από ότι στην κοινότητα.

  Βάση των κινδύνων στη κύηση, τα εμβόλια ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες: σε αυτά που γίνονται ανεπιφύλακτα σε όλες τις έγκυες, σε αυτά που ενδείκνυνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, και τέλος σε αυτά που η χρήση τους αντενδείκνυνται στην κύηση.

  Στα ασφαλή ανήκουν α) το πολυδύναμο εμβόλιο του Τετάνου, της Διφθερίτιδας και του Κοκκύτη. Χρειάζεται μόνο μία επαναληπτική δόση στο 3ο τρίμηνο (η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται και στις επόμενες κυήσεις) και μπορεί να διενεργηθεί και στην λοχεία. Aκόμη, ασφαλές είναι και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (covid-19).

  β) το εμβόλιο έναντι της Γρίπης συστήνεται σε όλα τα τρίμηνα της κύησης και στη λοχεία, για την περίοδο έξαρσης της νόσου. Συγχρόνως, παρέχεται προστασία και στο έμβρυο καθώς αντισώματα περνούν στον πλακούντα.

  Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εμβόλια που ενδείκνυνται μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή με σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις ή σε επιβεβαιωμένη έκθεση: αυτά είναι τα εμβόλια του Πνευμονόκοκκου (PPSV23),του Αιμόφιλου της Ινφλουέντσας, του Μηνιγγιτιδόκοκκου, Ηπατίτιδας Β, Ηπατίτιδας Α, του Κίτρινου Πυρετού, της Πολιομυελίτιδας (IPV), του Τυφοειδή Πυρετού, της Ιαπωνικής Εγκεφαλίτιδας, της Ευλογιάς, του Άνθρακα (AVA).

  Στην τελευταία  κατηγορία περιλαμβάνονται εμβόλια που αντενδείκνυνται στη κύηση όπως του HPV, της Ιλαράς, της Ερυθράς, της Παρωτίτιδας (MMR, MMRV), της Ανεμευλογιάς, της Φυματίωσης, του Έρπητα Ζωστήρα.
  Όσον αφορά το θηλασμό, δεν υπάρχει αντένδειξη για τον εμβολιασμό της μητέρας, με εξαίρεση τα εμβόλια της Ευλογιάς και του Κίτρινου Πυρετού.

  **του Γεωργίου Τσακμακίδη – χειρουργός, μαιευτήρας – γυναικολόγος, Συνεργάτης Κλινικής Γένεσις