Ιατρείο Υπέρτασης Κύησης-Προεκλαμψίας
Oι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν το πλέον συχνό ιατρικό πρόβλημα, κυρίως μετά την 20η εβδομάδα της και προσβάλλουν υψηλό ποσοστό (6-10%) των εγκύων σε ανεπτυγμένες χώρες ενώ ευθύνονται για το 25% των εισαγωγών στο νοσοκομείο.
Η πλέον σημαντική κλινική οντότητα είναι η προεκλαμψία, η οποία προσβάλλει το 5% των εγκύων, της οποίας η μοναδική αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση είναι ο τοκετός, συνήθως πρόωρος (50% του συνόλου των πρόωρων τοκετών).
Ταξινόμηση της Αρτηριακής Υπέρτασης στην εγκυμοσύνη
1. Χρόνια αρτηριακή υπέρταση οποιασδήποτε αιτιολογίας (Προϋπάρχουσα ΑΥ)
2. Υπέρταση κύησης (Gestational hypertension)
3. Προεκλαμψία (Preeclampsia).
Υπάρχει όμως και μια σπάνια οντότητα χαρακτηριζόμενη ως late postpartum eclampsia – καθυστερημένη μορφή προεκλαμψίας, η οποία συμβαίνει από 48 ώρες μέχρι και μερικές βδομάδες μετά τον τοκετό
4. Σύνδρομο HELLP
Υπηρεσίες στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ
Η Σοφία Διαμαντίδου Ειδική Παθολόγος-Υπερτασιολόγος, είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Ιατρείου Υπέρτασης στην Κλινική Γένεσις. Στο Ιατρείο Υπέρτασης Κύησης και Προεκλαμψίας της Κλινικής μας παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:
- Εκτίμηση κινδύνου ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, σε γυναίκες που παρουσίασαν αρτηριακή υπέρταση σε προηγούμενη κύηση ή/και προεκλαμψία.
- Παρακολούθηση εγκύων που έχουν αναπτύξει ήδη υπέρταση κύησης και ορισμός αντιυπερασικής αγωγής.
- Holter 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης.
- Εργαστηριακή εκτίμηση με εξατομικευμένο πλάνο παρακολούθησης τόσο των εγκύων που λαμβάνουν αγωγή προ τοκετού, όσο και των λεχωίδων που ανέπτυξαν υπέρταση ή/και προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της κύησης.
- Κλινική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης σε άμεση και διαρκή συνεργασία με τον γυναικολόγο της εγκύου και σε συνάρτηση με άλλες εξετάσεις όπως Doppler εμβρυικής ανάπτυξης.
- Follow–up των ασθενών που παρουσίασαν υπέρταση ή/και προεκλαμψία και έλαβαν αγωγή και εκτίμηση παραγόντων κινδύνου, για ανάπτυξη υπέρτασης σε μελλοντική εγκυμοσύνη.