+30 2310 984000
  • Ελληνικά
  • English
  • Επαφή δέρμα με δέρμα με το νεογέννητο μωρό σας

    Γράφει ο: Παναγιώτης Ξηρομερίτης
    Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,
    πτυχιούχος και ειδικευθείς στο U.C.L. στις Βρυξέλλες
    Συνεργάτης Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ

    Η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα του είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Αποτελεί τη στιγμή γνωριμίας των δυο ανθρώπων (μητέρας – νεογνού) και μπορεί να καθορίσει την περαιτέρω διαδραστικοτητα τους.

    Όσοι έχουμε εμπειρία από την αίθουσα τοκετών γνωρίζουμε ότι η άμεση επαφή του νεογνού με το σώμα της μητέρας ηρεμεί το κλάμα του και βοηθά στον αποτελεσματικό θηλασμό. Σε πολλές κοινωνίες ιστορικά αυτό αποτελούσε αυτονόητη αντίδραση, κυρίως για την επιβίωση του νεογνού.

     Στην εποχή μας όμως που , οι τοκετοί πραγματοποιούνται σε νοσοκομείο ή κλινική, όποτε το νεογνό αποχωρίζεται συχνά τη μητέρα του ώστε να πραγματοποιηθεί η εξέταση από τον παιδίατρο, να το πλύνουν και να το ντύσουν πριν το φέρουν πάλι κοντά στην μητέρα του.

    Πρόσφατη μετά-ανάλυση όλων των προηγούμενων μελετών (μέχρι το 2012) από τον οργανισμό Cochrane, συμπεραίνει ότι η άμεση επαφή μητέρας-νεογνού δέρμα με δέρμα μετά τον τοκετό είχε σαν αποτέλεσμα :

    • Να κλαίει λιγότερο το νεογνό σε σχέση με τα αλλά νεογνά που αποχωρίστηκαν τη μητέρα τους
    • Να θηλάζουν περισσότερο τους 4 πρώτους μήνες ζωής σε σύγκριση με τα άλλα νεογνά που δεν είχαν άμεση επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα τους.

     Το 2013 από το νοσοκομείο της Karolinska στη Σουηδία, δημοσιεύτηκε μελέτη που συμπεραίνει ότι η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα του, βοηθά στην καλύτερη τοποθέτηση του μωρού στη θηλή της χάρη στην ηρεμία που του παρέχει η μητρική επαφή.

    Επαφή δέρμα με δέρμα μετά από καισαρική τομή

     Η επαφή του νεογνού δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του είναι εφικτή με μικρή βοήθεια, ακόμα και μετά την καισαρική τομή. Το γεγονός αυτό βρέθηκε να ελαττώνει την ανάγκη για συμπλήρωμα τροφής στο νεογνό, δηλαδή βοηθά στον αποτελεσματικό μητρικό θηλασμό.

    Επαφή δέρμα με δέρμα στη θερμοκοιτίδα

     Σε πρόσφατη μετά ανάλυση μελετών βρέθηκε ότι η επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα του την ώρα που του γίνονται εξετάσεις (εξέταση αίματος, ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων κτλ) στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών, μειώνει την ανάγκη για παυσίπονα στα νεογνά. Δηλαδή η μητρική αγκαλιά τα ηρεμεί και υπομένουν καλυτέρα τον πόνο.

    moro2.jpg

      Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε ότι η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα της μητέρας με το νεογνό έχει πολλά οφέλη και για τους δύο και θα πρέπει να παγιωθεί ως τακτική στα μαιευτήρια, εφόσον η κατάσταση υγείας του νεογνού και της μητέρας το επιτρέπουν.