+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Η σημασία της προγεννητικής διάγνωσης


  Γράφει η: Λιάνα Βογιατζή, MD MSc PhDc Παιδίατρος – Παιδοκαρδιολογος
  Πιστοποιημενη για αμφότερους τίτλους από τον Ιατρικό Σύλλογο Β. Ρηνανιας/Γερμανία

  Η προγεννητική διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική πρωτίστως για το ζευγάρι, για να λάβουν μια πλήρη ενημέρωση για το τι έχει ακριβώς το έμβρυο, τι θα συμβεί μετά τον τοκετό καθώς και να αποκτήσουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς θα είναι η πορεία κ η εξέλιξη της μετέπειτα ζωής του παιδιού.

  Στη σημερινή εποχή οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι αντιμετωπίσιμες στο μεγαλύτερο ποσοστό, όμως κάποιες φορές το νεογέννητο με συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να είναι ένα πολύ άρρωστο μωρό.

  Στις περιπτώσεις αυτές η προγεννητική διάγνωση και ο προγραμματισμός του τοκετού σε ένα μεγάλο νοσοκομείο αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της πρόγνωσης του νεογνού από καρδιολογικής κ από νευρολογικής άποψης και αλλάζουν την ποιότητα της μελλοντικής ζωής του παιδιού κ της οικογένειας του.

  Τι είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες

  Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν παθήσεις κατά τις οποίες η καρδιά δε σχηματίστηκε απολύτως σωστά κατά την εμβρυϊκή ζωή στη φάση σχηματισμού των οργάνων. Είναι οι καρδιοπάθειες δηλαδή, με τις οποίες γεννιέται κανείς και αφορούν διαταραχές στη δομή της καρδούλας, στα τοιχώματα, στα μεγάλα αγγεία, στις βαλβίδες και είναι πολύ διαφορετικές από τις καρδιοπάθειες των ενηλίκων,
  που ονομάζονται επίκτητες. Είναι οι πιο συχνές ανωμαλίες της διάπλασης.

  Τι είναι η εμβρυϊκή υπερηχογραφία καρδιάς

  Η εμβρυϊκή υπερηχογραφική μελέτη καρδιάς είναι ένα διακοιλιακό υπερηχογράφημα, διενεργείται στον 4-5 μήνα της κύησης, περί την 20. δηλαδή
  εβδομάδα και παρέχει εξαιρετικές πληροφορίες για την ανατομία της καρδιάς.

  Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει

  Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις στις οποίες είναι επιβεβλημένο να γίνει η μελέτη, όπως:
  • η αυξημένη αυχενική διαφάνεια στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου
  • η ύπαρξη στην οικογένεια φυσήματος – συγγενούς καρδιοπάθειας
  • όταν η μητέρα πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα, είτε από μεταβολικό νόσημα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • στην περίπτωση όπου η σύλληψη έγινε με εξωσωματική γονιμοποίηση
  • επίσης μια έγκυος κυρία παραπέμπεται από τον εμβρυομητρικό, όταν τεθεί η υποψία συγγενούς καρδιοπάθειας στο υπερηχογράφημα β επιπέδου.
  • εκτός αυτού όμως, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μαιευτήρες συνιστούν την εμβρυϊκή υπερηχογραφία καρδιάς, αποσκοπώντας σε ένα πληρέστερο ολοκληρωμένο προληπτικό έλεγχο της κύησης.