+30 2310 984000
  • Ελληνικά
  • English
  • Η σημασία του εμβολίου του κοκκύτη στην κύηση

    Γράφει η: Στέλλα Πετρίδου
    Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών,
    ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΕΣΙΣ

    Είναι γνωστό ότι ο κοκκύτης αποτελεί μία σοβαρή νόσο κυρίως για τα μικρά βρέφη στα οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική βλάβη, πνευμονία και μερικές φορές θάνατο. Τα βρέφη ηλικίας κάτω των οκτώ εβδομάδων, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους, θεωρούνται πολύ μικρά για να εμβολιαστούν κατά του κοκκύτη.

    Για να καλυφθεί αυτό το δίμηνο κενό στην προστασία των βρεφών, το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) και το ACOG (Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων) προτείνει τον εμβολιασμό των εγκύων κατά του κοκκύτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδανικά μεταξύ 27-36 εβδομάδων κύησης, ώστε να επιτυγχάνεται διαπλακουντιακή μεταφορά αντισωμάτων στο έμβρυο. Είναι μάλιστα καλύτερο, το εμβόλιο να χορηγείται όσο τον δυνατόν νωρίτερα δηλαδή κοντά στις 27 – 28 εβδομάδες κύησης. Αυτό γιατί χρειάζονται 2 εβδομάδες περίπου για να αναπτυχθούν αντισώματα έναντι του κοκκύτη στο σώμα της εγκύου, αλλά αρκετές εβδομάδες ακόμα για να μεταφερθούν στο έμβρυο, έτσι ώστε όταν αυτό γεννηθεί, να είναι προστατευμένο. Ο εμβολιασμός αφορά όλες τις έγκυες και πρέπει να γίνεται σε κάθε εγκυμοσύνη.

    Στο εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών των Ενηλίκων της Ελλάδος, αναφέρεται πως το εμβόλιο κυκλοφορεί στην χώρα μας ως τριδύναμο Tdap ή τετραδύναμο Tdap-IPV (Διφθερίτιδας, Τετάνου, ακυτταρικό Κοκκύτη και Πολυομυελίτιδας ) και συγκεκριμένα πρέπει να χορηγείται σε κάθε κύηση μία δόση εμβολίου από την 27η έως την 36η εβδομάδα (BOOSTRIX, BOOSTRIX POLIO, REPEVAX).

    Συμπερασματικά: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτούν τα βρέφη από τον κοκκύτη, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά την κύηση. Με τον εμβολιασμό μεταφέρονται αντισώματα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, που προστατεύουν το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του, όταν είναι πολύ ευάλωτο. Ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν έχει παρενέργειες τόσο στην έγκυο, όσο και στο έμβρυο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα νόσησης από κοκκύτη σε βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών, πάνω από 90%.