+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Η τέχνη της γαστρονομίας συναντά την επιστήμη της κλινικής διατροφής

  Γράφει ο: Dr Αναστάσιος Βαμβάκης RD, PhD

  Κλινικός – Αθλητικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

  Συνεργάτης Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ

  Η γαστρονομία στο πλαίσιο της σίτισης μιας μονάδας υγείας συνδέεται στενά με το σχεδιασμό νέων προτάσεων και ελκυστικών πιάτων. Η δημιουργικότητα στοχεύει να προσδώσει στους νοσηλευόμενους ένα μεγαλύτερο αίσθημα γευστικής ικανοποίησης, παράλληλα με την επαρκή διατροφική υποστήριξη και κάλυψη των αναγκών τους. Ο σεφ μιας κλινικής αναμένεται να χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας τρόφιμα και λεπτομερείς τεχνικές προετοιμασίας.μελιά τους

  Όμως η επιστήμη της γαστρονομίας δεν είναι μόνο υφή και τεχνολογία, αλλά και διατροφή και υγεία.

  Από θρεπτική άποψη, η επιστημονική γαστρονομία μπορεί να συμβάλει στην παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών μέσω σχεδιαστικών προτάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να προσδώσουν ιδιαίτερες πτυχές ικανοποίησης στο μενού.

  Αυτή είναι και η φιλοσοφία σίτισης στην Μαιευτική – Χειρουργική κλινική Γένεσις και σκοπός της είναι να επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό η γαστρονομική ικανοποίηση των ατόμων που νοσηλεύονται τηρώντας πάντα το πλαίσιο κάλυψης των διατροφικών αναγκών τους με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών και κρατικών φορέων για τη νοσηλεία τους. Η πολιτική της κλινικής Γένεσις πρεσβεύει, όσον αφορά την σίτιση, ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά με στόχο την σταδιακή βελτίωση του μενού μέσω νέων γευστικών προτάσεων, ιδεών και δημιουργιών. Η ισορροπία μεταξύ της γαστρονομίας με την διατροφική κάλυψη των αναγκών των νοσηλευόμενων επιτυγχάνεται με την συνεχή υποστήριξη, παρακολούθηση και σχεδιασμό του μενού με συνεργασία του διαιτολόγου – διατροφολόγου της κλινικής μας, Dr Αναστάσιου Βαμβάκη, με το σεφ.

  Η σίτιση στην κλινική Γένεσις αποτελεί μία πρόκληση η οποία στοχεύει στην καλύτερη κάλυψη των γευστικών απαιτήσεων μέσω παροχής γευμάτων υψηλής θρεπτικής αξίας, βασισμένα στο πρότυπο του διεθνούς επιστημονικά αναγνωρισμένου προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής, τηρώντας το πλαίσιο των πιστοποιήσεων HACCP-ISO.

  Μερικές από αυτές τις προτάσεις που πλαισιώνουν καθημερινά τα 5 γεύματα που προσφέρονται στην Κλινική Γένεσις είναι γκρανόλα με μούρα στο πρωινό, smoothie φρούτων και λαχανικών στο δεκατιανό, ταμπουλέ με φρέσκα μυρωδικά ή κρητικό παξιμάδι με τριμμένη ντομάτα και μους φέτας ως συνοδευτικό κυρίων γευμάτων, αρωματική καροτόσουπα βελουτέ ή τοματόσουπα με ανθότυρο και ροδέλες ελιάς ως επιλογές στον προσφερόμενο δίσκο σίτισης, αλλά και παραδοσιακές συνταγές όπως τα λαδερά γεμιστά με ρύζι και δυόσμο ή το κοτόπουλο με ρύζι, μυρωδικά και λαχανικά. Επιπρόσθετα στο παρεχόμενο μενού προσφέρεται, μεταξύ άλλων, το παραδοσιακό ρυζόγαλο ή το χειροποίητο εκμέκ.

  Η κλινική Γένεσις διατηρώντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νοσηλευόμενους φροντίζει για την μέγιστη γαστρονομική τους ικανοποίηση καλύπτοντας παράλληλα τις ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά του παρεχόμενου μενού και των θεραπευτικών διαιτών.