Σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όσο πιο πολύ θηλάζει ένα μωρό τόσο πιο πολύ γάλα παράγει το στήθος της μητέρας! Με τον θηλασμό skin-to-skin προάγεται η εδραίωση του Μητρικού Θηλασμού, ενισχύεται ο συναισθηματικός δεσμός μητέρας- νεογνού, ενώ εξομοιώνεται η βιολογική σημασία της τροφής με την συναισθηματική ασφάλεια!
Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που διανύουμε (1-7 Νοεμβρίου), ας ανατρέξουμε σε μια σειρά από ενδιαφέροντα ζητήματα που απασχολούν τις νέες μανούλες σχετικά με τον #μητρικό#θηλασμό!
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Ως προς την συχνότητα και την διάρκεια του θηλασμού, τα νεογέννητα μωρά θηλάζουν συχνά, περίπου κάθε 1,5-έως 3 ώρες,8 έως 12 φορές το 24ωρο, ίσως και περισσότερο. Συνιστάται ο θηλασμός και από τα δύο στήθη σε κάθε γεύμα τις πρώτες εβδομάδες. Πετάξτε τα ρολόγια σας και ξεχάστε τα προγράμματα! Επιτρέψτε στο μωρό να θηλάζει όση ώρα θέλει και όσο συχνά θέλει!?
ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
Το γάλα των πρώτων 3-4 ημερών ονομάζεται πρωτόγαλα και αποτελεί πανίσχυρο εμβόλιο. Είναι λίγο σε ποσότητα, αλλά αρκετό για να χορτάσει το μωρό σας! Με το προτώγαλα συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 1-2 ώρες), ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το στομάχι του μωρού την πρώτη μέρα της ζωής του έχει χωρητικότητα μόλις 5-7ml, την τρίτη μέρα 20-25ml και τη δέκατη μέρα 60-80ml!?
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ;
Σαν πρώιμα σημάδια της πείνας μπορεί να θεωρηθούν οι γκριμάτσες στον ύπνο του, οι φωνούλες που μπορεί να αφήνει κατά διαστήματα και το κούνημα των χεριών και των ποδιών του. Όταν το μωρό έχει ξυπνήσει αλλά είναι ήρεμο, σημάδια της πείνας μπορεί να θεωρηθούν το πιπίλισμα με τα χείλια, όταν το μωρό βάζει τα χέρια στο στόμα του, όταν βγάζει τη γλώσσα του έξω, όταν κινεί το κεφάλι του από μεριά σε μεριά. Το κλάμα θεωρείται μια προχωρημένη ένδειξη πείνας.
ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΑΛΑ;
Στο συχνό ερώτημα της μητέρας για το αν το μωρό λαμβάνει αρκετό γάλα, οι ακόλουθες ενδείξεις μπορούν να δώσουν απάντηση:- 5 ή περισσότερες βρεγμένες πάνες την ημέρα- 3 ή περισσότερες κενώσεις την ημέρα- το μωρό να είναι ζωηρό, να έχει σφριγηλό δέρμα και να είναι σχετικά ήρεμο- πρόσληψη βάρους.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Μια σωστή τεχνική θηλασμού βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων των θηλών, ενώ το στήθος, «αδειάζει» πιο εύκολα και πιο γρήγορα και έτσι παράγεται περισσότερο γάλα. Γενικά, όσο πιο πολύ θηλάζετε, τόσο πιο πολλά μαθαίνετε και εσείς και το μωρό σας! Ενημερωθείτε! Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να το χειριστείτε μόνη σας, αναζητήστε βοήθεια από σύμβουλο θηλασμού.
ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Η σωστή στάση του θηλασμού και η σωστή σύλληψη του μαστού, αποτελούν το Α και το Ω του μητρικού θηλασμού! Οι πιο συνηθισμένες στάσεις θηλασμού είναι οι ακόλουθες:
– Η κλασική στάση θηλασμού-λίκνος
– Αντίστροφη θέση λίκνου
– Πλευρική στάση-football hold
– Η ξαπλωτή στάση
ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΟΡΕΣΜΟΥ
Σαν σημάδια κορεσμού μπορεί να θεωρηθούν όταν το νεογνό, ενώ θηλάζει, αφήνει αυθόρμητα το στήθος, κοιμάται στη θηλή, δείχνει ήρεμο, χαλαρό και ικανοποιημένο.
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΑΛΑ!
Με τον θηλασμό υπάρχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα. Το μωρό νιώθει ανακούφιση, ικανοποιεί την ανάγκη του για πιπίλισμα, νιώθει ασφάλεια, ενώ προσαρμόζεται πιο ομαλά στο νέο περιβάλλον.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του θηλασμού! Η συλλογή του γάλακτος γίνεται ή με τα χέρια ή συνήθως με θήλαστρο, ενώ το γάλα διατηρείται για 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου (στους 19-22°C). Στο ψυγείο το γάλα διατηρείται για 2 ημέρες (στους 0-4°C_. Τέλος, σε συμβατική κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα το γάλα διατηρείται για 3-4 μήνες, ενώ σε καταψύκτη υψηλής ψύξης (-19°C), το γάλα διατηρείται για τουλάχιστον 6 μήνες.
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ!
Ζητήστε αποκλειστικό θηλασμό ή rooming in. Το νεογέννητο μωρό πρέπει να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο στήθος, αφού οι συχνοί θηλασμοί είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αυξηθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος. Άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, υποστηρίζουν την αρχή «24 ώρες το 24ωρο, το νεογέννητο δίπλα στη μητέρα!».
ΘΗΛΑΣΜΟΣ & ROOMING-IN
Οφέλη για ΝΕΟΓΝΟ: Μπορεί να θηλάζει ακριβώς την ώρα που πεινάει και να αναγνωρίζει τη μητέρα και τον πατέρα του. Οφέλη για ΜΗΤΕΡΑ: Να αναγνωρίζει τα πρώτα σημάδια πείνας και αν μάθει να τοποθετεί σωστά το μωρό στο στήθος της.
Η έμπειρη ομάδα θηλασμού της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ είμαστε στην διάθεση σας για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία και να σας στηρίξουμε!