+30 2310 984000
  • Ελληνικά
  • English
  • Καλοκαίρι και ήλιος: Πώς να προστατεύσετε το δέρμα των παιδιών και το δικό σας!

    Γράφει η: Dr Αθηνά Τραϊανού, δερματολόγος
    Υπεύθυνη Δερματολογικού Ιατρείου ΓΕΝΕΣΙΣ

    Ο ζωοδότης ήλιος που όλοι αγαπάμε για τις δεκάδες ευεργετικές του ιδιότητες παράλληλα κρύβει και πολλούς κινδύνους. Και η λύση είναι μία: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!!!
    Ταυτόχρονα το ελληνικό καλοκαίρι που υποδεχόμαστε με χαρά και λαχτάρα, μπορεί να αποτελέσει απειλή για το δέρμα μας αν δεν είμαστε προσεκτικοί..

    Η δερματολόγος Αθηνά Τραϊανού επικεντρώνει την προσοχή σας στα εξής κοινά καλοκαιρινά προβλήματα:

    ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

    Εκτός από την αντιαισθητική όψη και τον πόνο που προκαλούν, έγκυρες μελέτες αναφέρουν ότι η πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία αποτελούν βασικό προδιαθεσικό παράγοντα για την εκδήλωση μελανώματος (μορφή καρκίνου του δέρματος) σε μεγαλύτερη ηλικία. Επομένως είναι απαραίτητο, η προφύλαξη από τον ήλιο, να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

    Μερικές πρακτικές συμβουλές:
    I.Απαγορεύεται η έκθεση βρεφών κάτω των 6 μηνών απευθείας στον ήλιο.

    II.Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4.00μ.μ

    III.Απαγορεύεται η χρήση αντηλιακών σε βρέφη μικρότερα των 6μηνών.

    IV.Στα μικρά παιδιά συστήνεται η χρήση αντηλιακών με SPF> 40 με φυσικά φίλτρα που αντανακλούν την ακτινοβολία σε αντίθεση με τα χημικά φίλτρα που απορροφούν μέρος αυτής.

    V.Να απλώνεται το αντηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες. Αν το δέρμα του παιδιού βραχεί ή ιδρώσει πρέπει να επαναληφθεί η εφαρμογή αντηλιακού άμεσα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην ξεχνάτε την περιοχή πίσω από τα αυτιά, τον λαιμό, το κουντεπιέ και γύρω από τα χείλη (εκεί συμβαίνουν τα πιο επίπονα εγκαύματα). Επιπλέον επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού τόσο στις πρωινές βόλτες όσο και στα παιχνίδια στον κήπο, ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο.

    VI.Να φορούν απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, καπέλο κα ελαφρά ρούχα

    VII.Η σκιά δεν προφυλάσσει από τον ήλιο, αντίθετα σε επιφάνειες όπως η άμμος η ακτινοβολία αντανακλάται ακόμα και κάτω από την ομπρέλα, οπότε και εκεί ακόμα χρειάζεται αντηλιακή προστασία

    VIII.Εάν παρ’ όλα αυτά υπάρξει έγκαυμα, πρέπει να απλωθεί μεγάλη ποσότητα κατάλληλων ενυδατικών αλοιφών στο ερεθισμένο δέρμα και το παιδί ή ο ενήλικας να απομακρυνθεί από τον ήλιο.


    2. ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ
    Το καλοκαίρι η ένδυση είναι πιο ελαφριά και αυξάνονται οι έξοδοι μας οπότε μοιραία αυξάνονται και τα κάθε είδους τσιμπήματα. Για την προφύλαξή μας συστήνεται η χρήση ειδικών τοπικών εντομοαπωθητικών που όμως απαγορεύονται σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά αυτοκόλλητα με εντομοαπωθητική ουσία που τοποθετούνται πάνω στα ρούχα των βρεφών. Σε περίπτωση αντίδρασης σε τσίμπημα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε δερματολόγο για τη χρήση τοπικών αλοιφών και την κατάλληλη θεραπεία, καθώς τα τσιμπήματα πολλών εντόμων έχουν ενοχοποιηθεί για τη μετάδοση ιογενών, βακτηριακών λοιμώξεων και για την πρόκληση σοβαρών νοσημάτων όπως ο πυρετός του Νείλου.


    3. ΑΚΜΗ
    Παιδιά αλλά και ενήλικες που έχουν ιστορικό ακμής μπορεί να παρουσιάσουν μία έξαρση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά αν χρησιμοποιούν πολύ και ακατάλληλο αντηλιακό στο πρόσωπό τους. Ωστόσο και η έντονη εφίδρωση μπορεί να είναι αρκετή για έξαρση της ακμής. Συνιστάται καλή υγιεινή του προσώπου με κατάλληλο σαπούνι, αντηλιακό για ακνεικά δέρματα και αν χρησιμοποιείτε make up, προτιμάτε την light εκδοχή του, όπου αναγράφεται μη φαγεσωρογόνο ή oil free.


    4. ΦΩΤΟΑΛΛΕΡΓΙΑ
    Πολλές φορές τα παιδιά εμφανίζουν εξανθήματα που οι γονείς αποδίδουν στα αντηλιακά. Ωστόσο πολλές φορές μπορεί να οφείλονται σε κάποιου είδους αλλεργία στον ήλιο όπως και σε λήψη φαρμάκων που τα παιδιά μπορεί να παίρνουν για κάποιο νόσημα που όμως τους προκαλούν φωτοευαισθησία όπως φάρμακα που χορηγούνται για την ακμή, οπότε χρειάζονται τη συμβουλή δερματολόγου για την κατάλληλη αντιμετώπιση.


    5. ΕΞΑΡΣΗ ΑΤΟΠΙΚΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ
    Πολλά παιδιά στις μέρες μας πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα ή από αλλεργίες που μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνιστάται η χρήση ντους αμέσως μετά τη θάλασσα ή την πισίνα, αντηλιακό κατάλληλο για το δικό του δέρμα, και μπάνιο με χλιαρό και όχι με καυτό νερό. Πολλή ενυδάτωση με τα κατάλληλα προϊόντα μετά από κάθε μπάνιο και περιορισμένη χρήση του air-conditioning που ξηραίνει πολύ την ατμόσφαιρα και το δέρμα.


    6. ΜΕΛΑΣΜΑ
    Πρόκειται για τις καφέ κηλίδες, τους λεγόμενους «λεκέδες» που εμφανίζουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού , και που εμφανίζονται μάλιστα για πρώτη φορά συνήθως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, της λοχείας ή του θηλασμού. Είναι απαραίτητη η μεγάλη προσοχή με τον ήλιο και η χρήση κατάλληλου αντηλιακού με υψηλό δείκτη SPF 50 όπως και η συμβουλή του δερματολόγου καθώς είναι μια πάθηση άκρως ενοχλητική αισθητικά που χρειάζεται τόσο άμεση αντιμετώπιση όσο και πρόληψη.


    7. ΠΑΡΩΝΥΧΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΚΑΙ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ.
    Κάτι που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αφορά την πλειοψηφία των γυναικών είναι το μανικιούρ και πεντικιούρ. Αισθητικά μπορεί να μας ικανοποιούν και να βελτιώνουν την εικόνα μας, ωστόσο θα πρέπει να περιορίσουμε το έντονο σκάλισμα και το κόψιμο από τα πετσάκια καθώς προκαλούν μεγάλη έκθεση σε μικρόβια και μολύνσεις που θα χρειαστούν την χρήση αντιβιοτικών.


    Δερματολογικό Ιατρείο ΓΕΝΕΣΙΣ κάθε Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 10.30-12.30 στα Εξωτερικά Ιατρεία. Δερματολόγος Dr Αθηνά Τραϊανού. Στοιχεία Επικοινωνίας: 2310-984010, 6945-542818