+30 2310 984000
  • Ελληνικά
  • English
  • Καρκίνος Μαστού: Eξατομίκευση στο σχέδιο πρόληψης και θεραπείας

    Το σύγχρονο και πρότυπο κέντρο αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της Κλινικής Γένεσις παρέχει ολοκληρωμένες, υψηλής ποιότητας και εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας στις γυναίκες με πάθηση του μαστού.

    Συχνότερα οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, που ξεκινά από τους πόρους ή τα λόβια του μαστού και εξαπλώνεται στους λεμφαδένες ή άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος). Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Ελλάδα θα νοσήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όλοι οι καρκίνοι του μαστού δεν είναι ίδιοι. Συχνότεροι είναι ο ορμονοεξαρτώμενος, ο HER2 θετικός και ο  triple negative. Χρειάζονται εξετάσεις για να καθοριστεί ο τύπος του και να σχεδιαστεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του. Πιθανότερες εξετάσεις που θα χρειαστούν είναι:

    • Ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση
    • Μαστογραφία και υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστών
    • Βιοψία και ιστολογική/ανοσοϊστοχημική εξέταση
    • Αξονική τομογραφία ή PET, σπινθηρογράφημα οστών

    Με τη βιοψία παίρνουμε δείγμα από τη βλάβη ώστε να τη μελετήσουμε στο εργαστήριο για επιβεβαίωση του καρκίνου και για τον έλεγχο ορμονικών υποδοχέων (ER, PR), HER2, grade  και ki67 που είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό της θεραπείας. Η βιοψία μπορεί να είναι καθοδηγούμενη από υπέρηχο ή στερεοτακτική στον μαστογράφο. Υπάρχουν 3 είδη:

    • Βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA) βλάβης μαστού ή λεμφαδένων μασχάλης
    • Βιοψία δια κόπτουσας βελόνης (Core Biopsy)
    • Χειρουργική βιοψία, όπου βγαίνει όλη η βλάβη

    Βιοψία φρουρού λεμφαδένα είναι η αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα κατά την εγχείρηση. Ο φρουρός είναι ο πρώτος λεμφαδένας όπου πηγαίνει ο καρκίνος όταν φεύγει από το μαστό. Ο φρουρός μπορεί να είναι 1 ή περισσότεροι λεμφαδένες. Για να εντοπίσουμε τον φρουρό γίνεται ένεση μπλε χρωστικής ή ισότοπο περιθηλαία.

    Περίπου 1 στους 10 καρκίνους του μαστού είναι κληρονομικός. Ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό ή τον τύπο του καρκίνου μπορούμε να κάνουμε γενετικά τεστ αίματος ή σάλιου με σκοπό να ανιχνεύσουμε παθογόνες μεταλλάξεις. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της νόσου.

    Η σταδιοποίηση της νόσου είναι σημαντική τόσο για την πρόγνωση όσο και για να καθοριστει η σωστή θεραπεία. Εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, τους λεμφαδένες, άλλα όργανα του σώματος, τους ορμονικούς υποδοχείς και το HER2. Υπάρχει η κλινική πριν την εγχείρηση και η παθολογοανατομική σταδιοποίηση μετά την εγχείρηση (ΤΝΜ score).

    Η αντιμετώπιση αποφασίζεται μετά από ογκολογικό συμβούλιο με τη συμμετοχή ακτινολόγου, παθολόγου, ογκολόγου- χειρουργού, πλαστικού χειρουργού, ογκολόγου- παθολόγου, ογκολόγου- ακτινοθεραπευτή, αναισθησιολόγου.

    Ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος. Η  τοπική θεραπεία είναι με ογκολογική εγχείρηση ή και ακτινοθεραπεία. Η συστηματική θεραπεία γίνεται με χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή ενδοκρινική θεραπεία. Απαραίτητη είναι η προεγχειρητική βιοψία σε όγκους πάνω από 2 εκ προκειμένου να αποφασισθεί αν η χημειοθεραπεία πρέπει να γίνει πριν την εγχείρηση.

    Η κύρια αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Με την εγχείρηση αφαιρείται ο καρκίνος τοπικά με απόλυτη ογκολογική ασφάλεια. Μπορεί να προηγηθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για να μειωθεί το καρκινικό φορτίο. Η εγχείρηση μπορεί να είναι συντηρητική τμηματεκτομή (με διατήρηση του μαστού) ή μαστεκτομή( αφαίρεση όλου του μαστού). Όταν είναι μεγάλη η τμηματεκτομή εφαρμόζεται ογκοπλαστική τεχνική. Η τμηματεκτομή συνήθως ακολουθείται από ακτινοθεραπεία.

    Κατά την εγχείρηση γίνεται  βιοψία του φρουρού λεμφαδένα της μασχάλης μετά από έγχυση ισοτόπου ή ειδικής χρωστικής. Αν στην ταχεία βιοψία διαπιστωθεί μετάσταση μπορεί να ακολουθήσει λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης.

    Πλαστική αποκατάσταση του μαστού γίνεται άμεσα ή καθυστερημένα με τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης ή μοσχευμάτων από άλλο σημείο του σώματος και  πλαστική αποκατάσταση της θηλής και tatoo με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Η ογκολογική χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται  στην Κλινική Γένεσις όπου το Κέντρο μαστού είναι ειδικά οργανωμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, με εξοπλισμένες αίθουσες χειρουργείου και στελεχωμένο από έμπειρους και εξιδεικευμένους επιστήμονες που εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του μαστού.

    Η χημειοθεραπεία, προεγχειρητική ή και  μετεγχειρητική,  καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, ενώ μπορεί να χρειαστεί και στοχευμένη αντι HER2 ανοσοθεραπεία ή PARP αναστολείς όταν υπάρχει γονιδιακή μετάλλαξη. Ενδοκρινική θεραπεία δίνεται σε ορμονοεξαρτώμενους όγκους, ωοθηκική καταστολή με GnRH ανάλογα,  ταμοξιφαίνη ή αναστολείς αρωματάσης.Follow- up Η παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας γίνεται με προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις κάθε 3 με 6 μήνες, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, τακτική ενδοκρινική αγωγή, διατήρηση σωματικού βάρους, υγιεινής διατροφής και άσκησης, γυναικολογική εξέταση και μέτρηση οστικής πυκνότητας, με εξατομικευμένο σχέδιο παρακολούθησης της υγείας της ασθενούς.

    **Της Σοφίας Ε. Τριανταφυλλίδου MD, FEBS-BS, Ιατρός-Χειρουργός, Ευρωπαϊκή Εξειδίκευση  Χειρουργικής Μαστού