Η προετοιμασία ενός ασθενούς για οποιαδήποτε χειρουργική πράξη απαιτεί την προεγχειρητική εκτίμηση της κατάστασής του, αναλόγως της φύσης της χειρουργικής επέμβασης, των αντίστοιχων αναισθησιολογικών τεχνικών και των κινδύνων που μπορεί να ενέχουν αυτές για τον εκάστοτε ασθενή. Ο Αναισθησιολόγος κατέχει εκείνες τις δεξιότητες, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει, να προσαρμόσει το πλάνο της αναισθησίας σύμφωνα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς, ελαχιστοποιώντας τον περιεγχειρητικό κίνδυνο για κρίσιμα συμβάματα.
Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος;
Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, έλεγχος πηκτικού μηχανισμού), καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Ο Αναισθησιολόγος λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων, ιστορικό άλλων επεμβάσεων, συνυπάρχουσες παθήσεις, χρήση προϊόντων καπνού, πρόσφατη λοίμωξη αναπνευστικού, πρόσφατη νοσηλεία, εκτίμηση του αεραγωγού και κρίσιμα συμβάματα σχετιζόμενα με την αναισθησία. Ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, μπορεί να ζητηθούν επιπλέον αιματολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ανίχνευση ή διόρθωση παθολογικών τιμών, στην επιλογή του κατάλληλου πλάνου αναισθησίας ή στην αναβολή της επέμβασης, ώσπου να επέλθουν οι κατάλληλες συνθήκες, με το χαμηλότερο ρίσκο και την βέλτιστη έκβαση της επέμβασης.
Πότε πρέπει να γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος;
Ασθενείς χωρίς συνυπάρχοντα προβλήματα, συνήθως αξιολογούνται 1-2 ημέρες πριν την επέμβαση. Αντίθετα, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρία Αναισθησιολογίας, η εκτίμηση των ασθενών με σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις, πρέπει να πραγματοποιείται 5-10 ημέρες νωρίτερα, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο για τυχόν επιπλέον εξετάσεις.
Πότε αναβάλλεται ένα χειρουργείο;
Εάν ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, πυρετό, αλλοιώσεις στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, δυσλειτουργία οργάνων (νεφρική, ηπατική ανεπάρκεια), συμπτώματα από άλλα συστήματα που αμελήθηκαν να ελεγχθούν. Επιπλέον, η λήψη τροφής και νερού σε διάστημα μικρότερο των 6-8 ωρών και 2 ωρών αντίστοιχα από την ώρα του χειρουργείου, αποτελεί αιτία αναβολής.
Η αναισθησία παραμένει ένας από τους κυριότερους φόβους των ασθενών. Οι Αναισθησιολόγοι της Κλινικής Γένεσις είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε τους φόβους σας, να απαντήσουμε στις απορίες σας και να προσαρμόσουμε το πλάνο της Αναισθησίας για τη βέλτιστη έκβαση της επέμβασής σας.
**Της Μαρίας Τζήμα, Αναισθησιολόγος, MD,MSc, PhD (c)