+30 2310 984000
  • Ελληνικά
  • English
  • Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

    Γράφει ο: Δημήτρης Κ. Τραγιαννίδης,
    Ειδικός Γαστρεντερολόγος

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος, που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο.

    «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος, που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο.

    Σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής όμως πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του αν εμφανίσει:

    – Αίμα στα κόπρανα – Αναιμία

    – Αλλαγή στις κενώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη σύσταση ή το σχήμα των κοπράνων)

    – Πόνο στη κοιλιά, φούσκωμα

    – Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως μετά την αφόδευση

    – Απώλεια βάρους

    – Επίμονη κόπωση

    Τα παραπάνω συμπτώματα δεν σχετίζονται απαραίτητα με καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου συνιστώνται:

    α. Η δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα,

    β. Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση,

    γ. Ο ακτινολογικός έλεγχος με βαριούχο υποκλυσμό,

    δ. Εξέταση κοπράνων για γενετικές ανωμαλίες

    ε. Η αξονική κολογραφία (με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας και μη δυνατότητα λήψης βιοψιών ή αφαίρεσης πολυπόδων)

    στ. Η κολονοσκόπηση.

    Η κολονοσκόπηση αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς αφορά την άμεση παρατήρηση του εντέρου για την ανίχνευση των πολυπόδων. Μετά από καθαρισμό του εντέρου, χορηγείται ελαφρά καταστολή και αναλγησία (μέθη) και εξετάζεται όλο το παχύ έντερο, με λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που εισάγεται από τον πρωκτικό δακτύλιο, συνήθως ανώδυνα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εάν βρεθεί κάποια ύποπτη βλάβη υπάρχει δυνατότητα λήψης δειγμάτων (βιοψίας) για ιστολογική εξέταση. Επίσης, εάν βρεθεί ένας πολύποδας με χαρακτηριστικά που τον κάνουν εξαιρέσιμο, μπορεί να αφαιρεθεί την ίδια στιγμή ή σε δεύτερο χρόνο από τον γιατρό που κάνει την εξέταση. Με την κολονοσκόπηση βρίσκονται οι περισσότεροι μικροί πολύποδες και σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πολύποδες (οι περισσότεροι εκ των οποίων αφαιρούνται ενδοσκοπικά – διαφορετικά αφαιρούνται χειρουργικά – λαπαροσκοπικά) και οι καρκίνοι. Η κολονοσκόπηση είναι η μοναδική αποτελεσματική διαγνωστικά και θεραπευτικά εξέταση του παχέος εντέρου.

    Ποιοι πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο;

    Ομάδα μέσου κινδύνου: άτομα ηλικίας 50 ετών ή μεγαλύτερα, χωρίς ιδιαίτερους επιβαρυντικούς παράγοντες (και χωρίς συμπτώματα), πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για πολύποδες ή καρκίνο παχέος, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 7 έτη. Ομάδα υψηλού κινδύνου: σε αυτή την ομάδα, που η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία, να είναι πιο συχνή και να γίνεται με πιο ευαίσθητες εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση, ανήκουν:

    α. άτομα με οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου παχέος εντέρου

    β. άτομα με οικογενειακό ιστορικό οικογενούς αδενωματώδους πολυποδίασης

    γ. άτομα με οικογενειακό ιστορικό κληρονομικού, μη πολυποδιασικού καρκίνου παχέος εντέρου

    δ. άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο (ελκώδη κολίτιδα ή Crohn κολίτιδα)

    Το γαστρεντερολογικό ιατρείο των συνεργαζόμενων γαστρεντερολόγων, λειτουργεί σε χώρο της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ και είναι εξοπλισμένο με τον πιο σύγχρονο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Λειτουργεί καθημερινά 8:30-16:30 και το τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού και πληροφορίες είναι το 2310-951160 και 2310-984010.