Όλοι οι νέοι γονείς έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά για τον καινούριο αυτό ρόλο που έχουν αναλάβει. Η άγνοια προκαλεί φόβο, ο οποίος μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την απόκτηση γνώσεων και εν συνεχεία αυτοπεποίθησης όσον αφορά την ένταξη του νέου μέλους της οικογένειας.
Οι πρώτες μέρες του νεογνού στο σπίτι είναι δύσκολες και η αλλαγή των δεδομένων και της καθημερινότητας φαντάζουν βουνό! Αυτό όμως γρήγορα μπορεί να αλλάξει!
Παρακάτω θα βρείτε έναν δεκάλογο, φτιαγμένο με αγάπη από την νοσηλευτική ομάδα της ΜΕΝΝ της Κλινικής μας, με βοηθητικές οδηγίες που θα αποτελέσουν σημαντικό αρωγό σε αυτό το όμορφο ταξίδι.
Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να κρατήσετε το νεογνό;
Το πρώτο βήμα είναι να κρατάτε το μωράκι σας με αυτοπεποίθηση. Υποστηρίξτε σωστά το κεφαλάκι του μωρού και κάντε το να αισθανθεί σιγουριά και ασφάλεια στην αγκαλιά σας.
Θερμοκρασίες Χώρων
Οι θερμοκρασίες του χώρου δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τους 18℃ – 22℃ τον χειμώνα και τους 25℃ – 28℃ το καλοκαίρι. Αυτό αφορά και το ντύσιμο του μωρού, ώστε να μην το ντύνετε πιο ζεστά από όσο πρέπει ή χρειάζεται.
Αποστείρωση
Για να αποφύγετε την διασπορά των μικροβίων και εν δυνάμει τις λοιμώξεις, καλό θα ήταν όποιο αντικείμενο έρχεται σε επαφή με το νεογνό, να είναι αποστειρωμένο όπως πιπίλες, θηλές, ψευδοθηλές, μπουκάλια κτλ. Πριν την αποστείρωση, τα αντικείμενα αυτά τα πλένετε υποχρεωτικά με νερό και σαπούνι.
Σίτιση
Όσον αφορά στην σίτιση του νεογνού, το επιθυμητό θα ήταν να θηλάσει γιατί το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο! Σε περίπτωση που το μωράκι σας τρέφεται με φόρμουλα, συνδυαστικά ή και αποκλειστικά, χρειάζεται:
- Αποστειρωμένο μπουκάλι
- Η κατάλληλη ποσότητα
- Το γάλα να είναι σε θερμοκρασία 37 ℃ (έλεγχος της θερμοκρασία του γάλακτος γίνεται στάζοντας λίγες σταγόνες στον καρπό)
- Η θηλή του μπιμπερό να είναι γεμάτη με γάλα, για να μην καταπίνει το μωρό αέρα.
Αλλαγή πάνας
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αλλαγή πάνας. Καλό θα ήταν να καθαρίζετε καλά την ευαίσθητη περιοχή και τα γεννητικά όργανα ώστε να μην παραμένει υγρασία. Καθαρίζετε με νερό (κάτω από τη βρύση) ή με βαμβάκι/γάζες βρεγμένα και ως τελευταία λύση με μωρομάντηλο.. Η περιοχή που καλύπτει η πάνα δεν αερίζεται, οπότε συχνά παρατηρούνται συγκάματα. Στην περίπτωση αυτή:
- Αλλάζετε συχνές πάνες
- Αφήνετε το μωρό γυμνό για να αερίζετε καλά η περιοχή
- Πλένετε με τρεχούμενο νερό και σαπούνι
- Στεγνώνετε καλά
- Μιλήστε με τον παιδίατρο σας σε περίπτωση που δείτε κάτι μη φυσιολογικό ή σας απασχολήσει κάτι στην αλλαγή της πάνας.
Ομφαλός
- Δεν αφήνουμε να μουλιάσει ο ομφαλός στο νερό κατά το μπάνιο, ενώ δεν μας ενοχλεί εαν βραχεί.
- Περιποιείστε με οινόπνευμα 2-4 φορές την ημέρα.
Μπάνιο
Μετά από μια κουραστική ημέρα, το μπάνιο αποτελεί μια χαλαρωτική διαδικασία.
- Χρησιμοποιήστε μπανιερό νεογνού
- Το νερό πρέπει να κυμαίνεται στους 36℃ – 37℃
- Η στάθμη του να μην ξεπερνά την μία πιθαμή ( 20 πόντους ).
- Στεγνώνετε καλά όλα τα σημεία του σώματος με μια πετσέτα ταμποναριστά, χωρίς να ξεχάσετε τις πτυχές.
Ύπνος
Κατά την διάρκεια του ύπνου απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε μαλακά παιχνίδια, μαξιλάρι και φυσικά μην το σκεπάζετε βαριά. Το μωρό είναι καλό να κοιμάται ανάσκελα και ντυμένο ελαφριά, με το κεφαλάκι του στο πλάι. Απαγορεύεται να κοιμάται μπρούμυτα λόγω των αυξημένων περιπτώσεων «Συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου». Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες στον χώρο ίδιες θερμοκρασίες με πρωτη παράγραφο; και το φάσκιωμα. Καλό θα ήταν ο φωτισμός να είναι χαμηλός.
Αδερφάκια
Εάν υπάρχουν μεγαλύτερα αδερφάκια, υπενθυμίστε τους πόσο σημαντικό ρόλο έχουν στην οικογένεια, δώστε τους αρμοδιότητες, κάντε τα να αισθανθούν ότι συμμετέχουν και συνεισφέρουν. Μπορούν να φέρουν πάνες, μπιμπερό, μωρομάντηλα ή πιπίλες, όταν τις χρειάζεστε. Ενθαρρύνετέ τα να μιλούν, να τραγουδούν ακόμη και να διαβάζουν παραμύθια στο αδερφάκι τους.
Κατοικίδια ζωάκια
Τα νεογέννητα και τα μικρά βρέφη είναι αρκετά ευαίσθητα, για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν το μωρό να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το κατοικίδιο ζωάκι, ούτε όμως τα αντικείμενα που εκείνο χρησιμοποιεί. Χρειάζεται να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Πολύ βοηθητικό θα ήταν να δώσετε κάποιο ρουχαλάκι του μωρού στο ζωάκι για να γίνει γνωστή η μυρωδιά του, πριν ακόμη πάρετε εξιτήριο από την κλινική. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τα εμβόλια του κατοικίδιου σας.
Παιδίατρος
Ακούστε τον παιδίατρο! Καλό θα ήταν να μην ακολουθείτε πληροφορίες και συμβουλές που σας δίνουν φίλοι, συγγενείς και το διαδίκτυο αν δεν το διασταυρώσετε πρώτα με τον παιδίατρό σας. Κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες.