+30 2310 984000
  • Ελληνικά
  • English
  • Σεξουαλική Υγεία και Ζευγάρι


    Γράφει ο: Λουκάς Αθανασιάδης,
    ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, σεξολόγος
    Καθηγητής Ψυχιατρικής-Ψυχοσεξουαλικότητας ΑΠΘ, Πρόεδρος του Κλάδου Σεξουαλικότητας και Διαπροσωπικών Σχέσεων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας

    Φαίνεται πως μαζί με την σωματική και ψυχική υγεία, και η σεξουαλική υγεία είναι απαραίτητη για την καλή, συνολικά, υγεία και ευζωία του ατόμου και του ζευγαριού. Ως σεξουαλική υγεία ορίζουμε όχι μόνο την απουσία/πρόληψη/αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων (πχ σεξουαλικές δυσλειτουργίες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) αλλά και την δυνατότητα του ατόμου να εκφράζει ελεύθερα την σεξουαλικότητα του, να κάνει σεξουαλικές επιλογές, να επιλέγει τους συντρόφους του και να αισθάνεται καλά στον ψυχοσεξουαλικό του ρόλο.

    Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους, κι από τους πλέον σημαντικούς, αφορά την διαπροσωπική και σεξουαλική σχέση με τον/την σύντροφο.

    Έχει διαπιστωθεί ότι η σχέση του ζευγαριού μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικά την σεξουαλική ζωή των συντρόφων. Σε ζευγάρια που υπάρχουν έντονες διαφωνίες και καβγάδες αναμένεται, αργά ή γρήγορα, να επηρεασθούν αρνητικά τόσο η συχνότητα όσο και η ποιότητα των σεξουαλικών επαφών.

    Η συζυγική/συντροφική δυσαρμονία είναι ο πιο σημαντικός, μη οργανικός παράγοντας, που παίζει καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας (πχ στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα στον οργασμό).

    Επίσης η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σχέση (πχ ένταση, θυμό από τον/την σύντροφο).

    Όταν υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, (πχ την περίοδο μιας εγκυμοσύνης, ή το πρώτο διάστημα μετά από την γέννηση του παιδιού) οπότε και εμφανίζονται νέες ανάγκες και προτεραιότητες, η διαπροσωπική και η σεξουαλική σχέση επίσης υπάρχει περίπτωση να δοκιμασθεί.

    Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει το ζευγάρι για να κινδυνεύει λιγότερο από την εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων η απάντηση δεν είναι απλή.

    Το κάθε άτομο έχει τις δικές του επιθυμίες, ανάγκες και ιδιαιτερότητες που θα πρέπει, στα πλαίσια της σχέσης του, να προσαρμόσει στις αντίστοιχες του/της συντρόφου με όσο γίνεται πιο αρμονικό τρόπο. Η προάσπιση της υγείας και μια καλή σχέση με τον σύντροφο βασισμένη στην ειλικρίνεια, κατανόηση, εμπιστοσύνη και συνεργασία, θα συμβάλλουν στην επίτευξη και διατήρηση μιας αρμονικής διαπροσωπικής και σεξουαλικής σχέσης στο ζευγάρι.

    Στην περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στην σχέση και στην σεξουαλική δραστηριότητα, η θεραπευτική παρέμβαση κάποιου ειδικού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

    Τέλος, το ζευγάρι οφείλει να προσαρμόζεται στις, αναπόφευκτες αλλαγές και να φροντίζει πάντα την σχέση του, αν θέλει να έχει την καλή συντροφική ζωή που δικαιούται.