Η εισαγωγή στη ΜΕΘ είναι μία δυνητικά αγχωτική εμπειρία τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συγγενείς τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το περιβάλλον της ΜΕΘ με μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή σε συνδυασμό με τον φόβο για το άγνωστο περιβάλλον. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος για τη νοσηλεία στην Εντατική μειώνεται όταν, αφενός οι ασθενείς και αφετέρου οι συγγενείς τους, γνωρίζουν βασικές λεπτομέρειες για το περιβάλλον της ΜΕΘ.
Τι είναι Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;
- Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελούν ειδικά τμήματα σε ένα νοσοκομείο, που σκοπό έχουν να υποστηρίζουν τους ασθενείς των οποίων κινδυνεύει η ζωή.
- Στη ΜΕΘ εργάζονται γιατροί με εξειδίκευση στην Εντατικολογία και νοσηλευτές με ειδική εκπαίδευση.
- Οι ΜΕΘ έχουν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που παρακολουθούν και υποστηρίζουν τα ζωτικά όργανα των ασθενών (αναπνευστήρες, monitors, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, μηχάνημα αιμοκάθαρσης κτλ)
Πότε ένας ασθενής χρειάζεται τη ΜΕΘ;
Οι περισσότεροι ασθενείς που εισάγονται στη ΜΕΘ έχουν σοβαρό πρόβλημα σε ένα ή περισσότερα ζωτικά όργανά τους. Ένας ασθενής χρειάζεται την Εντατική όταν:
- Έχει υποβληθεί σε ένα σοβαρό πολύωρο χειρουργείο και χρειάζεται μετεγχειρητική παρακολούθηση
- Η κατάστασή του απαιτεί υποστήριξη και παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς, των πνευμόνων (πχ μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σοβαρή πνευμονία, βαρύ τραυματισμό)
- Υποφέρει από σοβαρή λοίμωξη που έχει επηρεάσει πολλά όργανα (σήψη).
Οι ασθενείς της ΜΕΘ είναι σε καταστολή ή έχουν τις αισθήσεις τους;
Δεν είναι απαραίτητο όλοι οι ασθενείς να «κοιμούνται» μέσα στη ΜΕΘ.
Όταν ένας ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος και σε υψηλή υποστήριξη από τα μηχανήματα της ΜΕΘ, τότε βρίσκεται σε καταστολή, δηλαδή κοιμάται με φάρμακα που του χορηγούνται.
Όταν η κατάσταση ενός ασθενούς μας επιτρέπει να τον αφυπνίσουμε, τότε σταδιακά ανακτά τις αισθήσεις του και αρχίζει να επικοινωνεί με το περιβάλλον.
Οι συγγενείς ενός ασθενούς μπορούν να τον επισκεφτούν όσο βρίσκεται στη ΜΕΘ;
Όπως σε όλα τα τμήματα ενός νοσοκομείου οι συνοδοί μπορούν να ενημερώνονται και να επισκέπτονται τον συγγενή όταν νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Η διαφορά με τις ΜΕΘ είναι ότι επειδή οι ασθενείς βρίσκονται ήδη σε βαριά κατάσταση, κινδυνεύουν από λοιμώξεις, οπότε το επισκεπτήριο είναι περιορισμένο σε 5-10 λεπτά και αυστηρά μόνο από έναν συνοδό ημερησίως.
Πότε εξέρχεται ένας ασθενής από τη ΜΕΘ;
Για να εξέλθει ένας ασθενής από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα πρέπει:
- Να μη χρειάζεται υποστήριξη από μηχανήματα για την αναπνοή του
- Η καρδιακή λειτουργία του να είναι σταθερή, δηλαδή να έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση και να μην έχει σοβαρές αρρυθμίες
- Να είναι απύρετος
- Να έχει εκλείψει ο λόγος που τον οδήγησε στη ΜΕΘ (πχ να έχει ξεπεράσει τη βαριά λοίμωξη για την οποία χρειάστηκε υποστήριξη)
***της Χρύσας Πουρζιτάκη – αναισθησιολόγος-εντατικολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής ΑΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη ΜΕΘ Κλινικής Γένεσις