+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Υπέρταση και κύηση

  Γράφει η: Σοφία Διαμαντίδου
  Ειδικός Παθολόγος, Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ

  Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου), η γιατρός κα. Διαμαντίδου με εξειδίκευση στην υπέρταση, μας ενημερώνει για την υπέρταση κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας.

  Οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζονται κυρίως μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης, προσβάλλουν το 4-7% των εγκύων γυναικών και διακρίνονται στην:

  • χρόνια υπέρταση που εμφανίζεται προ της εγκυμοσύνης ή πριν την 20ή εβδομάδα κύησης. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων οφείλεται σε ιδιοπαθή υπέρταση, συχνά με οικογενειακό ιστορικό της αρτηριακής υπέρτασης και φαινότυπο παχυσαρκίας και δε συνοδεύεται από επιπλοκές.
  • υπέρταση της κύησης που εμφανίζεται χαρακτηριστικά μετά την 20ή εβδομάδα κύησης και μπορεί να εξελιχθεί σε προεκλαμψία ή σε χρόνια αρτηριακή υπέρταση εάν επιμείνει για διάστημα μεγαλύτερο από 12 εβδομάδες μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Διαφορετικά και εφόσον εντός 12 εβδομάδων μετά το πέρας της εγκυμοσύνης υποχωρήσει, ονομάζεται παροδική αρτηριακή υπέρταση της εγκυμοσύνης, οπότε και χρειάζεται επανεκτίμηση της εγκύου 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
  • προεκλαμψία που εμφανίζεται ως υπέρταση μετά την 20ή εβδομάδα κύησης με συνοδό προσβολή οργάνων-στόχων και αποτελεί επείγουσα κλινική κατάσταση
  • υπέρταση λευκής μπλούζας, στη διάγνωση της οποίας συμβάλλει η 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης.

  Υπέρταση κύησης ορίζεται ως Συστολική πίεση ≥140 mmHg ή Διαστολική πίεση ≥90 mmHg, ενώ η εφαρμογή 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και την τεκμηρίωση έναρξης αντυπερτασικής αγωγής.

  Η αντιμετώπιση της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνει, αναλόγως των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, εκτός από ήπιο περιορισμό των δραστηριοτήτων και στενή κλινική παρακολούθηση της ασθενούς με εργαστηριακό έλεγχο και την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ανεπίπλεκτη εγκυμοσύνη με ασφάλεια για τη μητέρα και το έμβρυο.