+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μαστίτιδα


  Συνήθως, η μαστίτιδα εμφανίζεται τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, όμως μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της γαλουχίας όπως επίσης και σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει πρόσφατα ή, σε περιπτώσεις, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.

  Η μαστίτιδα είναι μία φλεγμονή του μαστού που εμφανίζεται συχνά στις θηλάζουσες μητέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μαστίτιδα εμφανίζεται τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, όμως μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της γαλουχίας όπως επίσης και σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει πρόσφατα ή, σε περιπτώσεις, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση. Περίπου το 3-20% των μητέρων που θηλάζουν αναπτύσσουν μαστίτιδα.

  Τι είναι η μαστίτιδα και πώς την καταλαβαίνεις;

  Η μαστίτιδα είναι μία φλεγμονή του μαστού που μπορεί να συνοδεύεται από μικροβιακή λοίμωξη. Συνήθως εμφανίζεται με συμπτώματα πυρετού > 38,5 C, ρίγη και το αίσθημα της γρίπης. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα, πόνος και θερμότητα σε μία περιοχή του μαστού, διόγκωση ή «απόφραξη πόρου».

  Παράγοντες Κινδύνου

  Οι παράγοντες κινδύνου για τη μαστίτιδα είναι, μεταξύ άλλων:

  – Προηγούμενη περίοδος μαστίτιδας κατά τη διάρκεια του θηλασμού (επαναλαμβανόμενες μαστίτιδες)

  -Πληγωμένες θηλές (κυρίως αν υπάρχει αποικισμός με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο)

  -Ένα σφιχτό σουτιέν ή πίεση στο στήθος, όταν χρησιμοποιείτε ζώνη ασφαλείας ή κουβαλάτε μια βαριά τσάντα, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη ροή του γάλακτος

  – Παράλειψη γευμάτων ή μικρή διάρκεια γευμάτων

  -Λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος

  -Μη αποτελεσματική απομάκρυνση γάλακτος

  -Άγχος, κούραση, αυπνία

  – Μη ισορροπημένη διατροφή

  -Φραγμένος πόρος στην θηλή, φυσαλίδα γάλακτος, μύκητας κάντιντα

  -Επιθέματα στήθους – τα επιθέματα στήθους αυξάνουν την υγρασία στο στήθος κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για πρόκληση μαστίτιδας. Συστήνεται συχνή αλλαγή και καλό πλύσιμο χεριών

  Θεραπεία της μαστίτιδας

  Αν έχετε συμπτώματα μαστίτιδας θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας, προκειμένου να σας δώσει την κατάλληλη αναλγητική ή αντιβιωτική θεραπεία, συμβατή με το θηλασμό.

  Επιπλέον:

  • Συχνή και αποτελεσματική απομάκρυνση γάλακτος
  • Συχνό θηλασμό (αν δεν θηλάζει το μωρο σας, χρησιμοποιήστε το θήλαστρο)
  • Μασάζ στο στήθος (με κάποιο  λαδάκι για βοήθεια)
  • Θηλασμός με το μωρό στραμμένο (μύτη-πηγούνι) στην πάσχουσα περιοχή
  • Ζεστές κομπρέσες πριν το θηλασμό και κρύες μετά

  Αν τα συμπτώματα παραμένουν από 12 έως 24 ώρες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  Πρόληψη της μαστίτιδας

  Για να ελαχιστοποιήστε τις πιθανότητες να εμφανίσετε μαστίτιδα, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές:

  -Βεβαιωθείτε ότι το στοματάκι του μωρού σας βρίσκεται στη σωστή θέση κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

  -Ζητήστε υποστήριξη γα να βελτιώσετε την τοποθέτηση του βρέφους στο μαστό

  -Θηλάστε αποτελεσματικά από τη μία πλευρά και προσφέρετε και τον άλλο μαστό. Ξεκινήστε στον επόμενο θηλασμό από εκεί που θήλασε λιγότερο το μωρό σας (ή και καθόλου κάποιες φορές)

  -Κάντε μασάζ στο στήθος σας και εφαρμόστε θερμά επιθέματα πριν το θηλασμό

  -Μιλήστε με το γιατρό σας αν δεν δείτε διαφορά σε 24 ώρες.

  Για να ξεκινήσετε με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση θηλασμού με το βρέφος σας και για να αποφύγετε επιπλοκές όπως η μαστίτιδα, σκεφτείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν σύμβουλο γαλουχίας που μπορεί να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για τις σωστές τεχνικές θηλασμού.

  Και μην ξεχνάτε! Η λύση στη μαστίτιτδα ΔΕΝ είναι ο αποθηλασμός ΑΛΛΑ ο θηλασμός!!

  Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στην έμπειρη ομάδα της κλινικής Γένεσις για οποιαδήποτε απορία σας. Αξίζει να ενημερωθείτε και για τις Ομάδες Μητρικού Θηλασμού της κλινικής μας, που έχουν ως στόχο να αποτελέσουν μια αλυσίδα ενημέρωσης, υποστήριξης και ενθάρρυνσης των μητέρων στη διαδικασία του θηλασμού.