+30 2310 984000
  • Ελληνικά
  • English
  • Ο πρώτος δεσμός εμβρύου/νεογνού – γονέα και πως μπορεί να διαταραχθεί

    Γράφει η: Αθηνά Κατσαρή MSc
    Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
    Συνεργάτιδα Κλινικής Γένεσις

    Ο πρώτος δεσμός, ανάμεσα στους μελλοντικούς γονείς και το έμβρυο, ονομάζεται προγεννητικός δεσμός και αρχίζει ήδη να «υφαίνεται» ενδομήτρια, συνήθως από τα μισά της κύησης. Αποτελεί έναν δυνατό συναισθηματικό δεσμό, που συνήθως ξεκινά από τις πρώτες σκέψεις των γονιών, όπως το πως φαντάζονται ότι μοιάζει το μωρό τους, ποιου τα χαρακτηριστικά θα πάρει, τι όνομα θα του δώσουν και πως θα είναι οι πρώτες τους στιγμές.

    Όταν μάλιστα η κύηση προχωρά και αρχίζει η έντονη εμβρυική κινητικότητα, τότε αυξάνεται σημαντικά η απόδοση χαρακτηριστικών στο μωρό· η φαντασία των γονιών συνήθως ενεργοποιείται ακόμη πιο πολύ και ξεκινούν οι πρώτοι προβληματισμοί για τον γονεἳκό τους ρόλο μελλοντικά, που ενισχύουν τον δεσμό.

    Ωστόσο, αυτή η τρυφερή σύνδεση μπορεί να διαταραχθεί στην περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας ή έντονη προωρότητα με αποτέλεσμα το μωρό να απομακρυνθεί από τους γονείς του μπαίνοντας σε θερμοκοιτίδα, μετά τον τοκετό. Η φυσική απόσταση που δημιουργείται, η αραιή επαφή με το νεογνό, η απουσία θηλασμού, ο φόβος για την εξέλιξη της υγείας του μπορεί να διαρρήξουν, προσωρινώς, τον ασφαλή συναισθηματικό δεσμό που θα θέλαμε μεταξύ γονιού – νεογνού. Πίσω από αυτά τα μωρά υπάρχουν «ξαφνιασμένοι γονείς» που δεν ήταν έτοιμοι για μία τέτοια εξέλιξη, βιώνοντας θλίψη, ενοχές, μοναξιά ακόμη και απελπισία ή αίσθηση απώλειας ελέγχου.

    Στις περιπτώσεις αυτές, το εξειδικευμένο προσωπικό της ΜΕΝΝ μπορεί να συμβάλλει στη σταδιακή επανασύνδεση. Η ειλικρινής, ξεκάθαρη και εστιασμένη στο δικό τους παιδί πληροφόρηση καθώς και η ένταξη των γονέων στην φροντίδα του μωρού, με χάδια, αγκαλιά, νανούρισμα, τραγούδι, γλυκές κουβέντες, βάζοντας ήρεμη μουσική όσο χρόνο είναι μαζί αλλά και ο θηλασμός, αν είναι επιτρεπτός, συμβάλλουν σημαντικά. Κορωνίδα όμως της επαναφοράς του πρώτου δεσμού είναι η Μέθοδος Καγκουρώ (Kangaroo Care) ή αλλιώς η επαφή δέρμα με δέρμα που φέρνει ξανά κοντά γονέα και μωρό !

    Για τα νεογνά που νοσηλεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους για μήνες, ενδέχεται να απαιτηθεί μακρύς χρόνος αποκατάστασης αυτού του ισχυρού δεσμού, έτσι η βοήθεια ενός ειδικού ίσως αποδειχθεί πολύτιμη!