Σπουδαιότερη αιτία αύξησης των προώρων τοκετών θεωρούνται:
- Η αύξηση των γεννήσεων με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που δε φθάνουν την τελειόμηνη ηλικία.
- Η αύξηση των πολύδυμων κυήσεων.
- Η αύξηση της ηλικίας μητέρων άνω των 35 ετών.
Σήμερα όλο και περισσότερα μωρά γεννιούνται λίγες ή περισσότερες εβδομάδες νωρίτερα απ’ την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού Τα καλά νέα είναι πως τα περισσότερα «μίνι» μωράκια επιστρέφουν στο σπίτι τους υγιή, ύστερα από μερικές εβδομάδες στη μονάδα πρόωρων! Η βελτίωση της Μαιευτικής και της Νεογνολογίας, εγγυώνται την καλή έκβασή τους.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΝΑ “ΠΡΟΩΡΑΚΙ” ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:
- Όταν με το καλό το μωράκι σας φτάσει σε βάρος περίπου δύο κιλών και είναι καλά στην υγεία του, θα το πάρετε στο σπίτι όπου θα το φροντίσετε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο παιδίατρος.
Η ΑΝΑΠΝΟΗ
- Θα πρέπει να έχει σταθερό ρυθμό, να αλλάζει χρώμα στο δέρμα – στόμα – μάτια, ενώ απαραίτητη θεωρείται η εκπαίδευση γονέων για το χρώμα παιδιού.
Ο ΥΠΝΟΣ
Σημαντικό ρόλο παίζουν το στρωματάκι και η θέση στον ύπνο, μπρούμητα ή ανάσκελα. Αλλάζουμε θέση στο κρεβατάκι του ώστε να του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσονται όλες οι ομάδες των μυών κεφαλιού, τραχήλου, άκρων και θώρακα. Tips:
- Κοιμούνται περισσότερες ώρες (γύρω στις 20 ώρες τη μέρα).
- Να έχετε το μωρό κοντά σας.
- Σταθερή θερμοκρασία του περιβάλλοντος (24 βαθμούς Κελσίου)
- Μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας θα σας βοηθήσει να καθησυχάσετε τους φόβους σας!
- Ύπνος μπρούμητα ή ανάσκελα ( λόγω κινδύνου Αιφνίδιου θανάτου).
- Δυσφορία λόγω θερμότητας (καλοριφέρ – ή άλλες συσκευές)
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- Τακτικά γεύματα, συνήθως κάθε 2,5 με 3 ώρες, αφού δεν μπορεί να φάει μεγάλη ποσότητα. Σεβαστείτε την ιδιαιτερότητά του
- Κάθε γεύμα του είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό θα πρέπει να το ξυπνάτε και τη νύχτα ώσπου να φτάσει στο βάρος-όριο των 2,5 κιλών.
- Συνήθως, δίνεται ένα συμπλήρωμα με βιταμίνες και σίδηρο, επειδή η ανάπτυξή τους είναι πολύ πιο γρήγορη από αυτή ενός τελειόμηνου μωρού.
- Θα ζυγίζετε κάθε εβδομάδα το μωρό σας (τον πρώτο καιρό) να καταγράφετε τη διαφορά του βάρους και θα ενημερώνετε τον παιδιατρό σας.
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΑ
- Ναι!! Για να διατηρήσετε την παραγωγή γάλακτος, όμως, θα χρειαστεί να βγάζετε το γάλα σας με θήλαστρο και να το δίνετε στο μωρό σας με το μπιμπερό ή να το καταψύχετε.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
- Θα το αλλάζετε, θα του κάνετε το μπανάκι του, θα του μιλάτε, θα το χαϊδεύετε… Όλα αυτά, τηρώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής!
- Θα αποφύγετε τις επισκέψεις στο σπίτι σας ή οι δικές σας βόλτες έξω ώσπου να δυναμώσει λίγο το ανοσοποιητικό του σύστημα.
- Να έχετε το μωρό κοντά σας όσο το δυνατό περισσότερες ώρες.
- Έχετε το μωρό μαζί σας σε έναν μάρσιππο, απλό ή αγκαλιάς, ώστε να ακούει τους παλμούς της καρδιάς σας και να σας μυρίζει.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
- Μετά την 34η εβδομάδα, το πιθανότερο είναι πως η ανάπτυξή του θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή ενός τελειόμηνου μωρού
- Αν το μωράκι σας γεννήθηκε αρκετές εβδομάδες πριν την ώρα του η ανάπτυξή του θα ακολουθεί τη διορθωμένη ηλικία.
- Στην ηλικία περίπου των δύο ετών τα περισσότερα πρόωρα που δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας έχουν «κερδίσει» το χρόνο της προωρότητας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΑΝ..
- Το πρόωρο μωρό σας δεν έχει πάρει καθόλου βάρος στο εβδομαδιαίο ζύγισμα
- Αν είναι άτονο, δεν αντιδρά όταν είναι ξύπνιο, δεν κλαίει
- Αν βρέχει λιγότερες από 5 πάνες το εικοσιτετράωρο
- Αν βαθουλώνει το στήθος του κάθε φορά που αναπνέει
Να θυμάστε ότι η αγάπη και η τρυφερότητα είναι πάντα πιο δυνατές από την τελειότητα !!
Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΕΣΙΣ διαθέτει ειδικά εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών 3 επιπέδων (ΜΕΝΝ) , για νεογνά που χρειάζονται αυξημένη παρακολούθηση ή εντατική νοσηλεία μετά την γέννηση τους. Η ΜΕΝΝ της ΓΕΝΕΣΙΣ είναι υπό την επιστημονική καθοδήγηση του παιδιάτρου – νεογνολόγου κ. Νικόλαου Νικολαϊδη και υποστηρίζεται από εξειδικευμένους νεογνολόγους και έμπειρο μαιευτικό προσωπικό.