Άλλωστε, όλα φαντάζουν καινούρια για σας κι ο μαγικός κόσμος των παιδιών σάς καλεί να τα ανακαλύψετε. Χαλαρώστε λοιπόν, κρατήστε την ψυχραιμία σας και ξεκινήστε αυτό το όμορφο ταξίδι παρέα με το παιδί σας, χωρίς να αφήσετε τον φόβο να σας καταλάβει. Άλλωστε, όσα βιβλία για νέους γονείς και να διαβάσετε, όση γνώση κι αν συσσωρεύσετε, θα υπάρχει πάντα κάτι που δεν θα γνωρίζετε και που θα ανακαλύψετε στην πορεία.
Οι συχνότερες ερωτήσεις
Ποιες είναι όμως οι συχνότερες ερωτήσεις που θα χρειαστούν απαντήσεις σε αυτή τη νέα πραγματικότητα;
Το μωρό μου κλαίει ασταμάτητα. Πώς ξέρω ποια ανάγκη κρύβεται πίσω από το κλάμα και ότι δεν σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά;
Το κλάμα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας των μωρών. Είναι ο τρόπος τους να πουν «πεινάω», «διψάω», «θέλω άλλαγμα». Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις ανάγκες αυτές, κάτι που θα χρειαστεί σαφώς ένα διάστημα για να το πετύχετε. Αν δείτε πάντως πως το κλάμα επιμένει, ακόμα κι όταν καλύπτετε όλες του τις ανάγκες, αναζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, αφού μπορεί η αιτία να είναι περισσότερο σύνθετη.
Πώς ξέρω ότι το μωρό μου λαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα; Ποια είναι η σωστή συχνότητα για τον θηλασμό;
Για να διαπιστώσετε αν το μωρό σας λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες μητρικού γάλακτος, θα πρέπει να παρατηρήσετε πόσες πάνες λερώνει ημερησίως. Αν ο αριθμός ξεπερνά τις έξι, τότε λαμβάνει όση τροφή χρειάζεται. Μια ένδειξη είναι επίσης το βάρος του, που αν και μπορεί να μειωθεί ελαφρώς την πρώτη εβδομάδα, θα πρέπει να έχει επανέλθει στο τέλος της δεύτερης στο βάρος της γέννησης και έκτοτε να αυξάνεται σταθερά. Η ιδανική συχνότητα του θηλασμού είναι 8 με 12 φορές κάθε 24 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε ανησυχία για τη λήψη τροφής από το μωρό, μην διστάζετε να επικοινωνείτε με τον/την παιδίατρο σας.
Το μωρό μου κοιμάται συνεχώς. Μήπως κάτι δεν πάει καλά;
Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό αυτή την περίοδο από το να κοιμάται το μωρό σας. Οι ώρες του ύπνου μπορούν να φτάσουν αθροιστικά έως και τις 17 ημερησίως. Στην ηλικία των 4 έως 12 μηνών τα μωρά κοιμούνται συνήθως από 12 έως 16 ώρες. Άλλωστε, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή του. Βέβαια πρόκειται για έναν ύπνο με διακοπές, αφού ο θηλασμός ή η λήψη γάλακτος επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που το μωρό δεν ξυπνάει για να σιτισθεί στις συνηθισμένες του ώρες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την παιδίατρο σας.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μπάνιο στο μωρό μου;
Τα νεογέννητα δεν κάνουν πολλές κινήσεις, οπότε δεν λερώνονται ιδιαίτερα. Δεν χρειάζεται επομένως μπάνιο κάθε μέρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί το ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα τους. Ένα μπάνιο κάθε λίγες ημέρες είναι η καταλληλότερη επιλογή, αρκεί στο ενδιάμεσο να καθαρίζονται κάποια σημεία συχνότερα. Για παράδειγμα θα πρέπει να καθαρίζετε το μωρό σας με ένα βρεγμένο πανάκι μετά από κάθε άλλαγμα πάνας και να φροντίζετε με τον ίδιο τρόπο να είναι καθαρό το προσωπάκι του, ο λαιμός και τα χέρια του.
Δυσκολεύομαι με το άλλαγμα πάνας. Τι να κάνω;
Κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας πώς να αλλάζει πάνες. Η εξάσκηση είναι αυτή που θα φέρει την τελειότητα. Κάτι που πρέπει όμως να κάνετε όταν ξεκινάτε να αλλάξετε μια πάνα είναι να έχετε διαθέσιμα και δίπλα σας όλα όσα θα σας χρειαστούν, ώστε να μην χρειαστεί να αφήσετε το μωρό σας μόνο πάνω στην αλλαξιέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Κάθε φορά δε που θα αλλάζετε την πάνα να χρησιμοποιείτε ειδική κρέμα, ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία εξανθημάτων και ερεθισμών. Μην ανησυχείτε. Η συχνότητα με την οποία χρειάζεται αλλαγή πάνας το μωρό σας θα τελειοποιήσει την πρακτική σας πολύ σύντομα.
Πώς πρέπει να φροντίσω το ευαίσθητο δέρμα του μωρού μου;
Το δέρμα του μωρού σας απαιτεί φροντίδα με προϊόντα που είναι ασφαλή, γι’ αυτό και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή τους. Χημικές, αρώματα, βαφές, αλλεργιογόνα πρέπει να μείνουν μακριά από το μωρό σας. Γι’ αυτό όταν θα προμηθευτείτε τα απαραίτητα προϊόντα, από το σαμπουάν και το αφρόλουτρο μέχρι το λαδάκι μπάνιου και την κρέμα σώματος, θα πρέπει να ελέγξετε τα συστατικά και να εμπιστευτείτε γνωστές στο αντικείμενο εταιρείες.
Οι ερωτήσεις όταν είστε νέοι γονείς δεν σταματούν ούτε στιγμή. Η εμπειρία όμως που αποκτάτε δίπλα στο μωρό σας είναι αυτή που θα δώσει σταδιακά και τις απαντήσεις, αρκεί να διατηρείτε την ψυχραιμία σας.