+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • H Ενδοσκοπική Χειρουργική ως μέσο αντιμετώπισης των γυναικολογικών προβλημάτων

  Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη βάση της σύγχρονης αντιμετώπισης πληθώρας γυναικολογικών προβλημάτων που απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των τεχνικών μικροχειρουργικής της λαπαροσκόπησης και της υστεροσκόπησης που εφαρμόζονται πλέον στη σύγχρονη κλινική πράξη είναι τόσο μεγάλη, που απαιτούνται εξειδικευμένες δεξιότητες και γνώσεις από τον ιατρό, εξειδικευμένο και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σύγχρονα διαμορφωμένοι χειρουργικοί χώροι, ώστε να πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις με επιτυχία και ασφάλεια για τις ασθενείς.

  Λαπαροσκόπηση

  Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική η οποία αντικαθιστά τη μεγάλη τομή της παραδοσιακής χειρουργικής, με 3 ή 4 πολύ μικρότερες, της τάξης του 0.5-1 εκατοστού τομές στο δέρμα. Χρησιμοποιείται ειδική κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μεγέθυνσης που μεταδίδει την εικόνα από το εσωτερικό του σώματος καθώς και  εργαλεία προσαρμοσμένα να περνούν μέσα από τις πολύ μικρές αυτές τομές. Ο στόχος της τεχνικής  είναι να θεραπεύσει τις ίδιες παθήσεις που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν με ανοιχτή χειρουργική, αλλά με πολύ λιγότερο πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση και σαφώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, λόγω της μεγέθυνσης και ακρίβειας που παρέχουν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, επιτυγχάνεται μικρότερη απώλεια αίματος, χαμηλότερο ποσοστό μετεγχειρητικών λοιμώξεων και σπανιότερες ενδοκοιλιακές συμφύσεις (ουλώδης ιστός εντός της κοιλιάς αποτέλεσμα των χειρουργικών χειρισμών).

  Η λαπαροσκοπική χειρουργική απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Λόγω των θεαματικά βελτιωμένων αποτελεσμάτων σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πλέον των γυναικολογικών επεμβάσεων πραγματοποιείται σήμερα λαπαροσκοπικά. Η διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης, η αντιμετώπιση συμφύσεων, υδροσάλπιγγας και πολυκυστικών ωοθηκών, η αφαίρεση κύστεων ωοθήκης, ινομυωμάτων ή ακόμα και ολόκληρης της μήτρας (υστερεκτομή) είναι μερικά μόνο παραδείγματα επεμβάσεων που μπορούν να γίνουν με λαπαροσκόπηση. Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν κατά κανόνα γενική αναισθησία και η παραμονή στην κλινική κυμαίνεται από 1 ως 3 ημέρες, αναλόγως το περιστατικό. Η επιστροφή της γυναίκας στην καθημερινότητα μετά την επέμβαση είναι άμεση, χωρίς ενοχλήσεις και προβλήματα.

  Υστεροσκόπηση

  Η υστεροσκόπηση  είναι  μια  τεχνική  που  επιτρέπει στο γιατρό να δει μέσα στην μήτρα και συγκεκριμένα στην ενδομήτρια κοιλότητα, μεταδίδοντας εικόνες με μεγάλη μεγέθυνση και ακρίβεια. Η μέθοδος χρησιμοποιεί μια πολύ λεπτή κάμερα που περνά μέσα από τον τράχηλο και τοποθετείται εντός της μήτρας. Η επέμβαση δεν απαιτεί τομές και γίνεται αποκλειστικά κολπικά. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία παρουσίας ανατομικών ανωμαλιών ή παθήσεων στην κοιλότητα της μήτρας, όπως πολύποδες, ινομυώματα, διάφραγμα μήτρας, υπερπλασία ενδομητρίου ή καρκίνος. Ως εκ τούτου, είναι εξέταση που απαιτείται ώστε να γίνει έγκυρη διάγνωση σε περιπτώσεις ανώμαλων αιμορραγιών, υπογονιμότητας ή ύποπτων υπερηχογραφικών ευρημάτων, αλλά και θεραπεία αυτών. Για διαγνωστικούς σκοπούς (διαγνωστική υστεροσκόπηση) μπορεί συνήθως να πραγματοποιηθεί χωρίς  ή με αναισθησία (office hysteroscopy) και είναι καλά ανεκτή από την πλειοψηφία των ασθενών. Σε περιπτώσεις που αναμένεται η ανάγκη θεραπευτικής παρέμβασης (π.χ. αφαίρεση πολύποδα ή ινομυωμάτων – επεμβατική υστεροσκόπηση) προτιμάται η θεραπεία υπό γενική αναισθησία. Και στις δυο περιπτώσεις η ανάρρωση είναι εξαιρετικά γρήγορη και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι εντός λίγων ωρών.

  ** του Άγγελου Δανιηλίδη Msc, PhD, MIGS, BSCCP, FSRH – Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΑΠΘ