+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξετε;

  Είστε έγκυος και διανύετε τμήμα της εγκυμοσύνης σας μέσα στο καλοκαίρι; Το δίπτυχο εγκυμοσύνη-καλοκαίρι δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία αποτελούν έναν συνδυασμό που μπορεί να σας δυσκολέψει ή ακόμα και να αποβεί απειλητικός για την εγκυμοσύνη σας, αν δεν φροντίσετε να τον αντιμετωπίσετε με σύνεση και προσοχή.

  Πώς όμως το καλοκαίρι επηρεάζει την εγκυμοσύνη; Οι εγκυμονούσες γενικά έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες. Η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στην εμφάνιση μιας σειράς διαταραχών για το έμβρυο. Η δε αφυδάτωση μπορεί να γίνει η αιτία συσπάσεων Braxton-Hicks, που είναι ψευδείς πόνοι τοκετού και εμφανίζονται συνήθως το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

  Πώς θα κάνετε το καλοκαίρι σας πιο άνετο

  Ευτυχώς υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους οι έγκυες γυναίκες μπορούν να περιορίσουν τον αντίκτυπο του καλοκαιριού στην εγκυμοσύνη:

  -Ενυδατωθείτε. Καταναλώνετε ποσότητες νερού για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Συμπληρώστε την κατανάλωση νερού με φυσικούς χυμούς.

  -Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Κάντε τις καθημερινές δουλειές σας τις πολύ πρωινές ώρες, έτσι ώστε να αποφύγετε τα δύσκολα από άποψη θερμοκρασιών χρονικά διαστήματα. Καλό είναι να μην κυκλοφορείτε τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Αν θέλετε να απολαύσετε τη βόλτα σας, επιλέξτε το βράδυ.

  Ο ήλιος δεν είναι φίλος σας αυτή την περίοδο. Και μπορεί να νομίζετε ότι θα τον αντέξετε, καλό είναι όμως να μην δοκιμάσετε τις αντοχές σας.

  -Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε, φορέστε καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό και έχετε στην τσάντα σας ένα μπουκάλι νερό, αλλά και ένα μπουκάλι ψεκασμού, ώστε να δροσίζεστε, όταν χρειαστεί να μειώσετε τη θερμοκρασία σας.

  -Φορέστε χαλαρά, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Οτιδήποτε στενό μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Φροντίστε τα υφάσματα να είναι βαμβακερά και να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός σας.

  -Αξιοποιήστε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα στο σπίτι ή στη δουλειά σας. Ένα δροσερό περιβάλλον είναι απαραίτητο, για να μην αισθανθείτε τη δυσφορία που προκαλεί η ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες.

  -Φροντίστε να τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα, χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά. Προτιμήστε τις σαλάτες και τα φρούτα και αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, καθώς αυξάνουν τη μεταβολική σας θερμότητα. Μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας τις θερμές περιόδους, αφού είναι ο νούμερο «ένα» παράγοντας κατακράτησης υγρών.

  -Η ζέστη επιδεινώνει το πρήξιμο στα πόδια, που είναι μια συνήθης εξέλιξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βάλτε στην καθημερινότητά σας δροσερά ποδόλουτρα ή συχνά μασάζ στα πόδια ή σηκώστε τα υψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς όσο μπορείτε.

  -Αν είστε διακοπές, αξιοποιήστε τα οφέλη του θαλασσινού νερού, πετυχαίνοντας με μία βουτιά τη μείωση της θερμοκρασίας σας, αλλά και την ευχάριστη εκγύμνασή σας.

  Αν μετά από παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη παρατηρήσετε συσπάσεις ή κράμπες, έντονο οίδημα στο πρόσωπο ή στα χέρια, πόνους κατά την ούρηση, έντονους πονοκεφάλους και διαρροή κολπικών υγρών ή κολπική αιμορραγία απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας.

  Υιοθετείστε τις παραπάνω συνήθειες και περάστε το καλοκαίρι της εγκυμοσύνης σας ανώδυνα, με τις λιγότερες δυνατές ενοχλήσεις, απολαμβάνοντας μόνο τις διακοπές, αλλά και την ανεμελιά που σας προσφέρει.