+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Εγκυμοσύνη και κατοικίδια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


  Τα κατοικίδια είναι οι πιστοί μας φίλοι, ωστόσο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία της εγκύου και του νεογνού.

  Τα κατοικίδια είναι οι πιστοί μας φίλοι, παρέχουν συντροφικότητα και προσφέρουν άφθονη αγάπη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι τόσων πολλών οικογενειών. Ωστόσο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία της εγκύου και του νεογνού.

  Σκύλοι

  Εάν ο σκύλος σας είναι υγιής και έχει κάνει τα εμβόλιά του, δεν θα σας δημιουργήσει κανένα ιατρικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Φυσικά, η φυσική σας ασφάλεια εξαρτάται από τον σκύλο και την εκπαίδευσή του.

  Για να είστε εσείς και το μωρό σας ασφαλείς, μπορείτε:

  -Να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας επισκέπτεται τον κτηνίατρο για τακτικούς ελέγχους και εμβολιασμούς.

  -Να είστε προσεκτικοί με τα μεγάλα σκυλιά, ακόμα κι αν είναι φιλικά. Τα μεγάλα σκυλιά είναι πιο εύκολο να σας τραυματίσουν κατά λάθος, πηδώντας πάνω σας για παιχνίδι.

  -Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε ακανόνιστη συμπεριφορά, απευθυνθείτε σε εκπαιδευτή.

  -Να προσέξετε για τυχόν αλλαγές συμπεριφοράς στον σκύλο σας. Μερικοί σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν ζήλεια με την άφιξη του μωρού.

  Γάτες

  Είναι γενικά ασφαλές να έχετε γάτα ενώ είστε έγκυος. Όπως και για τα σκυλιά, πρέπει να προσέχετε τα δαγκώματα, τις γρατσουνιές και τα τσιμπούρια, όμως με τις γάτες, πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την αντιμετώπιση των κοπράνων τους. Τα κόπρανα της γάτας μπορεί να περιέχουν το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση. Μπορείτε να το εισαγάγετε στο σώμα σας αγγίζοντας μολυσμένα κόπρανα και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα σας.

  Ενώ η τοξοπλάσμωση είναι μια αρκετά κοινή λοίμωξη, είναι ασυνήθιστο να την κολλήσετε ενώ είστε έγκυος και να επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή το μωρό σας. Εάν ζείτε ήδη με γάτες, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη εκτεθεί στο παράσιτο και έχετε πλέον ανοσία σε αυτό. Όμως, δεν έχουν όλες οι γάτες το παράσιτο. Οι οικόσιτες γάτες σπάνια παθαίνουν τοξοπλάσμωση, ενώ οι αδέσποτες γάτες μπορούν να το κολλήσουν από τα απόβλητα άλλων γατών ή θηραμάτων.

  Οι πιθανότητες να πάθετε τοξοπλάσμωση ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια από τη γάτα σας είναι μικρές, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είστε ασφαλείς. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη της έκθεσης:

  -Πλένετε συχνά τα χέρια σας.

  -Δείτε αν μπορεί κάποιος άλλος να καθαρίζει και να αλλάζει το κουτί απορριμμάτων της γάτας.

  -Αποφύγετε να ταΐζετε τη γάτα σας με ωμά κρέατα, τα οποία είναι πιο πιθανό να περιέχουν το παράσιτο.

  -Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην αγγίζετε άμμο ή χώμα που οι γάτες μπορεί να χρησιμοποιούσαν ως τουαλέτα τους.

  -Εάν πρέπει να εργαστείτε στον κήπο, φορέστε γάντια μιας χρήσης. Πετάξτε τα αφού τα χρησιμοποιήσετε.

  -Διατηρήστε το κουτί της άμμου καθαρό αλλάζοντάς το κάθε μέρα. Χρειάζονται μία έως πέντε ημέρες για να γίνει μολυσματική η τοξοπλάσμωση, γι’ αυτό απαλλαγείτε από τα κόπρανα της γάτας αμέσως, πριν αποτελέσουν κίνδυνο.

  -Να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο τακτικά για εξετάσεις και εμβολιασμούς.

  Καλό είναι να γνωρίζετε πως ο κτηνίατρος μπορεί να ελέγξει τη γάτα σας για τοξοπλάσμωση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει εάν έχετε εκτεθεί στο παράσιτο.

  Ψάρια

  Τα κατοικίδια ψάρια συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στις έγκυες γυναίκες. Είναι σπάνιο να αρρωστήσει κάποιος από ένα κατοικίδιο ψάρι. Παρ’όλα αυτά είναι καλό να έχετε υπόψιν:

  -Πάντα να πλένετε τα χέρια σας αφού ταΐσετε τα ψάρια σας ή έρθετε σε επαφή με το νερό ή τον εξοπλισμό τους.

  -Να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε τη δεξαμενή, ειδικά αν έχετε κοψίματα στα χέρια σας. Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από κάποιον άλλο να καθαρίσει τη δεξαμενή.

  -Εάν παρατηρήσετε ένα άρρωστο ή νεκρό ψάρι, αφαιρέστε το το συντομότερο δυνατό. Θυμηθείτε να φοράτε γάντια ή ζητήστε από κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς.

  -Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν φροντίζετε ψάρια που θα μπορούσαν να σας βλάψουν, ειδικά δηλητηριώδη ψάρια. Εάν το ψάρι σας σας δαγκώσει, σας τσιμπήσει ή σας γρατσουνίσει, καθαρίστε την πληγή και καλέστε το γιατρό. Εάν το ψάρι είναι δηλητηριώδες, πηγαίνετε απευθείας στο νοσοκομείο.

  Τρωκτικά και Κουνέλια

  Πολλές οικογένειες έχουν μικρά κατοικίδια όπως ποντίκια, αρουραίους, χάμστερ, ινδικά χοιρίδια, τσιντσιλά ή κουνέλια. Αυτά τα κατοικίδια είναι διασκεδαστικά και εύκολα στη φροντίδα τους, αλλά μπορούν να μεταφέρουν ορισμένα βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένης της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας.

  Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα είναι να υπάρχει καλή υγιεινή και να γνωρίζετε πώς να φροντίζετε σωστά το κατοικίδιό σας.

  -Πάντα να πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε τα κατοικίδια ζώα σας, το κλουβί τους, τα κλινοσκεπάσματα, τα πιάτα με τα τρόφιμα και τα παιχνίδια τους.

  -Εάν μπορείτε, ζητήστε από κάποιον άλλο να καθαρίσει το κλουβί και να φροντίσει το κατοικίδιό σας. Φορέστε γάντια εάν πρέπει να το καθαρίσετε μόνη σας.

  -Αποφύγετε τον καθαρισμό του κλουβιού στην κουζίνα. Εάν είναι δυνατόν, πλύνετε το κλουβί έξω. Εάν πρέπει να είναι μέσα, κάντε το στο μπάνιο και μετά καθαρίστε τον χώρο.

  -Μην παίζετε και μην φέρνετε μικρά θηλαστικά στην κουζίνα. Κρατήστε τα μακριά από οπουδήποτε αποθηκεύετε ή ετοιμάζετε φαγητό.

  -Μην φιλάτε το κατοικίδιό σας και μην κρατάτε το κατοικίδιό σας κοντά στο πρόσωπό σας.

  -Εάν έχετε άλλα παιδιά, παρακολουθήστε τα προσεκτικά όταν βρίσκονται γύρω από τέτοιου είδους κατοικίδια και φροντίστε να πλένουν τα χέρια τους αφού τα αγγίξουν.

  Ερπετά και αμφίβια

  Οι σαύρες, οι χελώνες, τα φίδια, οι βάτραχοι και οι σαλαμάνδρες είναι κοινά κατοικίδια στις δεξαμενές και τα ενυδρεία πολλών σπιτιών. Αυτά τα κατοικίδια μπορούν να φέρουν σαλμονέλα, η οποία βρίσκεται συνήθως σε υγιή ερπετά και αμφίβια. Δεν τους αρρωσταίνει, αλλά μπορεί να αρρωστήσει εσάς. Η σαλμονέλα είναι επικίνδυνη για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.

  -Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από κάποιον άλλο να φροντίσει το κατοικίδιό σας και να καθαρίσει το κλουβί ή τη δεξαμενή ενώ είστε έγκυος.

  -Τα ερπετά και τα αμφίβια πρέπει να κάνουν συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

  -Όταν αγγίξετε το κατοικίδιο ζώο σας, πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά.

  -Επιβλέπετε τα μικρά παιδιά γύρω από ερπετά και αμφίβια και βεβαιωθείτε ότι πλένουν τα χέρια τους, αφού τα ακουμπήσουν.

  -Κρατήστε αυτούς τους τύπους κατοικίδιων ζώων μακριά από την κουζίνα και οπουδήποτε αποθηκεύετε ή προετοιμάζετε φαγητό.

  -Εάν σας δαγκώσει χελώνα, φίδι, σαύρα ή βάτραχος, θα πρέπει να πλύνετε την περιοχή και να ζητήσετε από έναν γιατρό να σας εξετάσει.

  -Εάν δαγκωθείτε από ένα κατοικίδιο ζώο που έχει δηλητήριο ή οποιαδήποτε άλλη τοξίνη, πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο.

  Πτηνά

  Τα πτηνά μπορούν να φέρουν μερικές ζωονοσογόνες λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια, το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα και τα πρωτόζωα.

  Συνιστάται ο έλεγχος της υγείας των πτηνών στον κτηνίατρο πριν από την εγκυμοσύνη και να αποφεύγετε να τα ακουμπάτε και να καθαρίζετε τα κλουβιά τους, κατά τη διάρκεια της κύησης.