+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Εμβόλιο και εγκυμοσύνη

  Γράφει η: Dr Βιβή Ναλμπάντη
  Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος,
  Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΓΕΝΕΣΙΣ,
  Μέλος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΓΕΝΕΣΙΣ

  Οι έγκυες γυναίκες αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου, όπως προκύπτει από τις έως τώρα μελέτες, εμφανίζουν αυξημένη νοσηρότητα από τον SARS-CoV-2 και αυξημένη επίπτωση μαιευτικών επιπλοκών.

  Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τα εμβόλια με την τεχνολογία mRNA (Pfizer / BioNTech και Moderna) κατά του COVID-19 είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και η Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου (JCVI) συνιστούν τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη με τα παραπάνω σκευάσματα, μαζί με το γενικό πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου.

  Σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για την ασφαλή χορήγηση τους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά, εάν μια γυναίκα εμβολιαστεί με κάποιο από αυτά τα δύο εμβόλια, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος, δεν θα πρέπει να διακόψει την κύηση.

  Στην ίδια κατηγορίες με τις έγκυες εμπίπτουν οι θηλάζουσες και οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Στο μητρικό γάλα ανιχνεύονται τα αντισώματα κατά του ιού, μετά τον εμβολιασμό ή την εκδήλωση νόσου, και αποτελούν ασπίδα προστασίας για το βρέφος.

  Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός αποτελεί προσωπική απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται μετά από έγκυρη πληροφόρηση και συζήτηση με τον προσωπικό γιατρό.