+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Κορωνοϊός και Ψυχολογία: Ένας οδηγός διαχείρισης

  Γράφει η: Αθηνά Κατσαρή MSc
  Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
  Συνεργάτιδα Κλινικής Γένεσις

  Με τις εξελίξεις του κορωνοϊού να τρέχουν πιο γρήγορα και από το άνεμο και πιάνοντας μας όλους εξ’ απήνης, το ηθικό των περισσότερων από εμάς έχει πέσει, με τον φόβο και το άγχος να κυριαρχεί μήπως νοσήσουμε ή μολύνουμε τους αγαπημένους μας.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν έγκλειστοι στο σπίτι και δουλεύουν από εκεί, με πιθανές όμως συναισθηματικές δυσκολίες λόγω αυτού του περιορισμού ενώ υπάρχουν και αυτοί που πρέπει να εργαστούν κανονικά έξω και να διαχειριστούν καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες ως προς την αυτοπροστασία τους.

  Όλα τα πιθανά σενάρια απαιτούν ψυχραιμία και νηφαλιότητα της σκέψης. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ελεγχθούν και κάποια που αδυνατούμε να ελέγξουμε. Ξεκίνα, κατ’ αρχάς, να προβληματίζεσαι μόνο για αυτά που όντως περνάνε από το χέρι σου, τα υπόλοιπα, που δεν είναι διαχειρίσιμα, αποτελούν περιττό άγχος καθότι ό,τι και να κάνεις δεν αλλάζει κάτι. 

  Τι περνάει όμως όντως από το χέρι σου; 

  Κατ’ αρχάς σκέψου ότι δεν είσαι μόνος και δεν είσαι ο μόνος που καλείται να διαχειριστεί αυτήν την πανδημία. Αφορά όλους και εσύ είσαι μέρος ενός συνόλου. Το πρώτο βήμα είναι λοιπόν να μιλήσεις με κάποιον που μπορεί να σε ενημερώσει σωστά. Η σωστή ενημέρωση σε συνδυασμό με το να εκφράσεις τις ανησυχίες σου είναι σημαντικό. Μίλα και βγάλε από μέσα σου τον φόβο και το άγχος. Μην ντρέπεσαι να νιώσεις έτσι, έχεις δικαίωμα να φοβηθείς και να αγχωθείς. Αν όχι τώρα εξάλλου, πότε; Σίγουρα θα γίνεις κατανοητός από τους περισσότερους και πιθανώς θα λάβεις και την υποστήριξη που ζητούσες. 

  Για εσένα που μένεις μέσα, συνέχισε τις ρουτίνες του σπιτιού σου. Η έννοια της ρουτίνας είναι υψηλής σημασίας, ιδίως αν έχεις παιδιά. Όταν έξω από το σπίτι όλα αλλάζουν, προσπάθησε να διατηρήσεις τα κρατήματα σου μέσα σε αυτό. Η ρουτίνα σημαίνει σταθερότητα, σημαίνει συνέπεια άρα και συναισθηματική ασφάλεια. Μειώνει την αίσθηση της αλλαγής και της αστάθειας. Διατήρησε λοιπόν την πρωινή και νυχτερινή σου ρουτίνα, κοιμήσου όσο και όποτε κοιμόσουν και πριν, μαγείρεψε κάτι που θα μαγείρευες και χωρίς την καραντίνα, κάνε το μπάνιο σου και περιποιήσου τον εαυτό σου σαν να πήγαινες μία βόλτα ή στην δουλειά. Ο σωστός ύπνος, η αυτοφροντίδα, η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική άσκηση θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις το ηθικό σου ψηλά και την διάθεση σου σταθερή. 

  Παράλληλα είναι βασικό να κρατάς τον εαυτό σου απασχολημένο και γιατί όχι να γίνεις και λίγο πιο δημιουργικός από πριν, μιας που τώρα οι περισσότεροι έχουν περισσό χρόνο. Δημιούργησε, διάβασε το βιβλίο που ήθελες τόσο καιρό, ανανέωσε τον χώρο που ζεις, ζωγράφισε, παίξε το μουσικό όργανο που είχες καταχωνιάσει στην αποθήκη εδώ και χρόνια, γράψε τις σκέψεις σου, άκου μουσική και τραγούδησε, δες κάποιο καλό σίριαλ ή ταινία . Όσοι διαμένετε με οικογένεια ή έχετε συγκάτοικο οργανώστε μεταξύ σας κάποια δραστηριότητα (επιτραπέζια, χαρτιά, μαγειρική). Κυρίως όμως επικοινώνησε με τους αγαπημένους σου· φίλοι, συγγενείς και άτομα που ξέρεις ότι μπορεί να είναι μόνα, ιδίως αυτά. Σε χρειάζονται και ίσως τους χρειάζεσαι και εσύ. 

  Πάρε φρέσκο αέρα· όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο. Ήρθε η ώρα να χαρείς το μικρό μπαλκόνι που ίσως σνόμπαρες τόσο καιρό. Πάρε την καρέκλα σου και πιες εκεί το καφέ σου, μίλα με έναν γείτονα ή κάθισε με κάποιο οικογενειακό μέλος. Και φυσικά αν το έχεις ανάγκη, βγες και περπάτησε χρησιμοποιώντας την επιλογή που έδωσε το κράτος με την φυσική άσκηση έξω, μετά από τις σχετικές οδηγίες. 

  Σε όποια φάση και αν βρίσκεσαι, μην ξεχνάς ότι οι ψυχολόγοι και οι γιατροί συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, είτε δια ζώσης σε έκτακτες περιπτώσεις, είτε τηλεφωνικά, είτε ηλεκτρονικά (skype). Μην διστάσεις να μιλήσεις με έναν ειδικό, ιδίως αν περνάς δύσκολα καθότι μπορεί να σου προσφέρουν την υποστήριξη που χρειάζεσαι.