+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε;

  Αποτελεί μια ευκαιρία για να μαζευτεί όλη η οικογένεια, που συνήθως διασκορπίζεται μέσα στις καθημερινές υποχρεώσεις. Ο εορταστικός του χαρακτήρας όμως, αλλά και η πληθώρα των εδεσμάτων συχνά μας παρασύρουν σε υπερβολές.

  Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι ένα από τα πλέον πλούσια της χρονιάς. Αποτελεί μια ευκαιρία για να μαζευτεί όλη η οικογένεια, που συνήθως διασκορπίζεται μέσα στις καθημερινές υποχρεώσεις. Ο εορταστικός του χαρακτήρας όμως, αλλά και η πληθώρα των εδεσμάτων συχνά μας παρασύρουν σε υπερβολές.

  Με δεδομένο μάλιστα ότι έχει προηγηθεί μια περίοδος με συνεχείς καταχρήσεις σε γλυκά και αλκοόλ, αλλά και γεμάτη με τραπέζια, όπως αυτό των Χριστουγέννων, αλλά και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι πολλές φορές η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Δεν είναι τυχαίο δε πως την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αυξάνεται ο αριθμός των καρδιολογικών περιστατικών, αφού στο άγχος των εορτών έρχονται να προστεθούν οι… παρασπονδίες στην κατανάλωση φαγητού και ποτού.

  Κατανάλωση με σύνεση

  Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε, ώστε και να απολαύσετε τις γαστρονομικές δημιουργίες του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού και να μην καταλήξετε με καούρες, φουσκώματα και hangover;

  Φροντίστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να φάτε όσο το δυνατόν πιο ελαφρά, τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ. Καλό θα ήταν επίσης να μην το παρακάνετε με το αλκοόλ. Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αποφύγετε το τσιμπολόγημα πριν το γεύμα και αντισταθείτε στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα ως ορεκτικά. Όταν καθίσετε με το καλό στο τραπέζι, γεμίστε το πιάτο σας χωρίς υπερβολές, επιλέγοντας, εκτός των κρεάτων, σαλάτες και ό,τι πιο υγιεινό γίνεται.

  Αποφύγετε τις παχυντικές σάλτσες, αλλά και τα υψηλών λιπαρών εδέσματα ή τουλάχιστον περιορίστε την ποσότητά τους και κάντε υγιεινούς συνδυασμούς: αντί για κρέας με πατάτες, επιλέξτε κρέας με βραστά λαχανικά. Αφήστε δε λίγο χώρο και για το επιδόρπιο που σίγουρα θα ακολουθήσει, ώστε να μην επιβαρυνθείτε περαιτέρω. Καλό είναι να μην γεμίσετε ξανά το πιάτο σας, όσο κι αν τα φαγητά φαίνονται δελεαστικά και πλούσια. Μία φορά αρκεί.

  Προσεκτικοί πρέπει να είστε και με τα ποτά, καθώς το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες, που συνήθως παραβλέπετε, αλλά προστίθενται σε αυτές που καταναλώνετε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Επίσης, πέραν των θερμίδων, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να σας αφήσει με έναν δυσάρεστο πονοκέφαλο.

  Στόχος των συνετών επιλογών δεν είναι να στερηθείτε τη χαρά του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, αλλά να το απολαύσετε, χωρίς όμως να το μετανιώσετε στη συνέχεια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε και στα γλυκά. Προτιμήστε τα μελομακάρονα έναντι των κουραμπιέδων ήτης βασιλόπιτας, αφού έχουν τις μισές θερμίδες και πολύ λιγότερα κακά λιπαρά. Έτσι, όταν κόψετε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, μην μπείτε στον πειρασμό να φάτε επί τόπου το κομμάτι, αλλά φυλάξτε το για την επόμενη ημέρα, ώστε να το απολαύσετε με τον πρωινό σας καφέ.

  Λύσεις για καούρες και φουσκώματα

  Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά σηκωθήκατε από το τραπέζι με βαρύ στομάχι και αισθάνεστε καούρες ή φούσκωμα, αποφύγετε να πιείτε ανθρακούχα ποτά, αφού θα σας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, παρόλο που αρχικά φαίνεται να σας ανακουφίζουν. Αντί αυτών πιείτε ένα χαμομήλι ή ένα ρόφημα μέντας, που βοηθούν στα προβλήματα του πεπτικού.

  Επίσης, ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ είναι μια καλή λύση κατά της καούρας. Καλό είναι να μην ολοκληρώσετε το πρωτοχρονιάτικο γεύμα σας με τσιγάρο, αφού η νικοτίνη μπορεί να διευκολύνει τη γαστροοισοφάγικη παλινδρόμηση και να σας προκαλέσει επιπλέον δυσφορία.

  Φροντίστε το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι να είναι αφορμή χαράς και συνάντησης με τους δικούς σας και όχι λόγος βαρυστομαχιάς ή ανεπιθύμητων πονοκεφάλων που προκάλεσε η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.