+30 2310 984000
  • Ελληνικά
  • English
  • Ενημέρωση συνοδού ασθενούς στη ΜΕΘ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

    Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο σε κάθε νοσοκομείο, όπου παρέχεται εξειδικευμένη υποστήριξη και φροντίδα με φάρμακα και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

    Όταν τα μέλη μίας οικογένειας έρχονται για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία του αγαπημένου τους που βρίσκεται στη ΜΕΘ είναι αναμενόμενο να νιώθουν «χαμένοι», αγχωμένοι, ευάλωτοι και να μη γνωρίζουν τι πρέπει να ρωτήσουν.

    Ποια είναι τα 8 σημαντικά στοιχεία σε μία ενημέρωση για ασθενή στη ΜΕΘ;

    • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

    Το να βρεθεί ένας αγαπημένος σας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι κάτι ακραίο που μπορεί να σας προκαλέσει άγχος. Είναι αναμενόμενο και απόλυτα κατανοητό ότι νιώθετε θλίψη ή απόγνωση. Οι ιατροί και οι νοσηλευτές της ΜΕΘ δείχνουμε αμέριστη κατανόηση για τα συναισθήματά σας. Ο υπεύθυνος Εντατικολόγος που θα σας μιλήσει θα προσπαθήσει να σας εξηγήσει με απλά λόγια τι συμβαίνει στον ασθενή.

    • Γράψτε τις ερωτήσεις σας

    Συχνά οι συνοδοί ενός ασθενούς στη ΜΕΘ μας λένε «δεν ξέρω τι ερωτήσεις πρέπει να κάνω για να καταλάβω τι έχει ο άνθρωπός μου». Είναι συνηθισμένο να έρχονται με γραμμένες τις ερωτήσεις τους, είτε να σημειώνουν τις απαντήσεις που παίρνουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη μετέπειτα κατανόηση όσων ειπώθηκαν κατά την ενημέρωση.

    • Ρωτήστε γιατί εισήλθε ο ασθενής στη ΜΕΘ

    Ο υπεύθυνος Εντατικολόγος θα σας περιγράψει με απλά λόγια τους λόγους που οδήγησαν τον αγαπημένο σας στη ΜΕΘ. Έχει μεγάλη σημασία η προηγούμενη κατάσταση της υγείας του, οπότε θα σας κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με προυπάρχουσες σοβαρές ασθένειες, χειρουργικές επεμβάσεις, ανεπάρκειες οργάνων, την τακτική φαρμακευτική θεραπεία που έπαιρνε καθώς και την καθημερινή λειτουργικότητά του στο σπίτι.

    Συνήθως ένας ασθενής που καταλήγει στη ΜΕΘ βιώνει κάτι οξύ (πχ πνευμονία) το οποίο όμως περιπλέκει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της υγείας που έχει. Επίσης μπορεί να μην είναι από την αρχή ξεκάθαρη η αιτία που οδήγησε έναν ασθενή στη ΜΕΘ. Οι γιατροί θα υποστηρίξουν τα ζωτικά σημεία και εν τω μεταξύ θα αναζητήσουν τα αίτια με εργαστηριακές εξετάσεις, καλλιέργειες, απεικονιστικές μεθόδους και βιοψίες.

    • Ρωτήστε πώς αντιμετωπίσθηκε αρχικά και σε ποια κατάσταση βρίσκεται τώρα

    Η οξεία κατάσταση που οδήγησε έναν ασθενή στη ΜΕΘ αντιμετωπίζεται αμέσως μετά την είσοδό του φαρμακευτικά ή/και μηχανικά. Ο υπεύθυνος Εντατικολόγος θα σας περιγράψει κατ’αρχήν εάν ο αγαπημένος σας είναι σε καταστολή με φάρμακα που του χορηγούνται ή όχι και κατά πόσο έχει συνείδηση και επαφή με το περιβάλλον. Θα σας εξηγήσει εάν χρειάζεται υποστήριξη στην αναπνοή του, με απλή ή εξειδικευμένη μάσκα οξυγόνου είτε αν χρειάζεται μηχανική υποστήριξη. Επιπρόσθετα θα σας ενημερώσει για την υποστήριξη που λαμβάνει ο ασθενής με φάρμακα ή μηχανήματα για την καρδιακή και νεφρική του λειτουργία.

    • Ρωτήστε τι περιμένουν οι γιατροί για την πορεία του ασθενούς

    Ο ρόλος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι να διατηρήσει στη ζωή και να φροντίσει έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή δίνοντας χρόνο στον οργανισμό του να «απαντήσει» στις θεραπείες που του δίνονται (πχ αντιβιοτικά σε μία λοίμωξη) και να αντιμετωπίσει την οξεία κατάσταση στην οποία βρέθηκε. Όπως θα σας εξηγήσει ο υπεύθυνος Εντατικολόγος η θεραπεία που λαμβάνει ένας ασθενής στη ΜΕΘ αποσκοπεί αρχικά στη σταθεροποίηση και στη συνέχεια στη σταδιακή βελτίωσή του.

    • Ρωτήστε τι εναλλακτικές στρατηγικές υπάρχουν

    Στις περιπτώσεις που ένας ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία που λαμβάνει, οι ιατροί της ΜΕΘ αλλάζουν θεραπευτικό πλάνο και θα σας το εξηγήσουν αναλυτικά (πχ εάν δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τον αναπνευστήρα θα προχωρήσουν σε τραχειοστομία). Εφόσον η εναλλακτική θεραπεία που σκοπεύουν να εφαρμόσουν ανήκει στις χειρουργικές επεμβάσεις θα ζητηθεί η έγγραφη συναίνεσή σας, αφού θα σας δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και αναλυτικές λεπτομέρειες της παρέμβασης

    • Βάλτε βραχυπρόθεσμους στόχους

    Οι συγγενείς των ασθενών στη ΜΕΘ συχνά πανικοβάλλονται όταν σκέφτονται το μέλλον και τις πιθανές προεκτάσεις της οξείας κατάστασης που βιώνει εκείνη τη στιγμή ο αγαπημένος τους. Αυτή η διαδικασία δεν βοηθάει. Εστιάστε στα θετικά που ακούσατε (πχ ο ασθενής σταθεροποιήθηκε, είναι απύρετος, αρχίσαμε να τον ξυπνάμε, μειώνουμε σταδιακά τα φάρμακα) και σκεφτείτε ότι ο βασικός στόχος είναι να συνεχιστεί η βελτιωμένη πορεία «βήμα-βήμα», κάθε μέρα που περνάει.

    • Δείξτε υπομονή

    Όπως θα σας εξηγήσει ο υπεύθυνος Εντατικολόγος, ένας ασθενής μπορεί να βρεθεί στη ΜΕΘ κυριολεκτικά από τη μία στιγμή στην άλλη, γιατί αιφνίδια κινδυνεύει η ζωή του (πχ μετά από έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή τροχαίο ατύχημα), όμως η διαδικασία που απαιτείται για να γίνει καλά είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Θα διαπιστώσετε ότι οι ασθενείς στη ΜΕΘ βελτιώνονται αργά, ενώ συχνά μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία εβδομάδων ή ακόμη και μηνών μετά την έξοδό τους (πχ σε κέντρο αποκατάστασης) μέχρι να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

    Τέλος, να έχετε πάντα κατά νου ότι τόσο οι ιατροί όσο και οι νοσηλευτές της ΜΕΘ εργάζονται αδιάκοπα να φροντίσουν και να διατηρήσουν στη ζωή τον αγαπημένο σας, έχοντας ως γνώμονα το δικαίωμα όλων των ασθενών στη ζωή και την αξιοπρέπεια.

    ***της Χρύσας Πουρζιτάκη – αναισθησιολόγος-εντατικολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής ΑΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη ΜΕΘ Κλινικής Γένεσις