Τι είναι η εμμηνόπαυση;
- Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της περιόδου μιας γυναίκας.
- Για να θεωρηθεί μια γυναίκα ότι βρίσκεται σε εμμηνόπαυση πρέπει να προηγηθεί ένα έτος από την τελευταία της περίοδο.
- Ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία εμφανίζεται είναι τα 51 έτη. Εξαρτάται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
- Όταν εμφανίζεται πριν τα 45 έτη πρόκειται για πρόωρη εμμηνόπαυση, ενώ σε ηλικίες μικρότερες των 40 ετών αναφερόμαστε σε πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια.
- Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία.
- Μπορεί όμως να είναι και ιατρογενής μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.
Η διάγνωση τίθεται με βάση τα συμπτώματα και δεν είναι απαραίτητος ο εργαστηριακός έλεγχος, πάρα μόνο όταν υπάρχουν διαταραχές του κύκλου σε ηλικίες μικρότερες των 45 ετών, ώστε να αποκλειστούν άλλα αίτια όπως ορμονικές διαταραχές ή πιθανή εγκυμοσύνη.
Η αιμορραγία από τον κόλπο κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογική και μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η εξέταση από ειδικό γυναικολόγο.
Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες κολπικής αιμόρροιας κατά την εμμηνόπαυση;
- Πολύποδες: οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που μπορεί να εντοπίζονται στον τράχηλο ή στο ενδομήτριο.
- Υπερπλασία ενδομητρίου: πρόκειται για πάχυνση του ενδομητρίου λόγω περίσσειας οιστρογόνων. Όταν δεν αντιμετωπιστεί ενέχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε καρκίνο του ενδομητρίου.
- Καρκίνος ενδομητρίου: δίνει πρώιμα συμπτώματα αιμορραγίας, με αποτέλεσμα συχνά την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.
- Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: η διάγνωση και πρόληψη γίνεται με τον τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.
- Ατροφία ενδομητρίου: πολύ συχνά το ενδομήτριο ατροφεί με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ λεπτό και να προκαλεί κολπική αιμόρροια
- Τραυματισμός: ο κολπικός βλεννογόνος ατροφεί επίσης και γίνεται ευαίσθητος σε τραυματισμούς για παράδειγμα μετά από σεξουαλική επαφή
Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος αλλά και η έγκαιρη προσέλευση για γυναικολογική εξέταση σε περίπτωση κολπικής αιμόρροιας, θα βοηθήσει στη διάγνωση και αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί.
**Της Καριώτη Παρασκευής, Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Συνεργάτης Κλινικής Γένεσις