+30 2310 984000
 • Ελληνικά
 • English
 • Ιώσεις σε έξαρση: Ποιες είναι και πώς τις αντιμετωπίζουμε

  Το ενθαρρυντικό είναι πως έχουμε να κάνουμε κυρίως με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που δεν οδηγούν συχνά σε πνευμονίες, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα με τον κορωνοϊό και την Covid-19. Για μια ακόμη φορά πάντως στο επίκεντρο βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν άτομα είτε μεγαλύτερων ηλικιών είτε πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.

  Σε πλήρη έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ιώσεις στη χώρα μας, οι οποίες σε συνδυασμό με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Με την έξοδό μας από τις καραντίνες της προηγούμενης διετίας και την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας βρεθήκαμε αυτόν τον χειμώνα εκτεθειμένοι στους ιούς που κυκλοφορούν και επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τον οργανισμό μας.

  Το ενθαρρυντικό είναι πως έχουμε να κάνουμε κυρίως με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που δεν οδηγούν συχνά σε πνευμονίες, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα με τον κορωνοϊό και την Covid-19. Για μια ακόμη φορά πάντως στο επίκεντρο βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν άτομα είτε μεγαλύτερων ηλικιών είτε πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.

  Από ιούς γρίπης και κρυολογήματος μέχρι τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά, και τον κορωνοϊό οι αιτίες που μας ρίχνουν στο κρεβάτι αυτή την περίοδο είναι πολλές. Συχνά μοιράζονται κοινά συμπτώματα, όμως είναι διαφορετικές και πρέπει να αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται με τον κατάλληλο τρόπο.

  Γρίπη, κοινό κρυολόγημα και RSV

  Γρίπη: Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τον βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμα και την ομιλία του πάσχοντος ατόμου. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση, με την τελευταία να αφορά κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Οι επιπλοκές της γρίπης, που μπορεί να οδηγήσουν σε θνησιμότητα, είναι σχετικά σπάνιες.

  Η γρίπη εμφανίζει εποχική έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες, αν και κάνει την παρουσία της ήδη από το φθινόπωρο. Εκδηλώνεται δε με υψηλό πυρετό, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά, συνοδεύεται από ρίγη και έχει διάρκεια τριών-τεσσάρων ημερών, όπως επίσης και με πόνους στις αρθρώσεις, αδυναμία και πονοκέφαλο. Σπάνια συμπτώματα είναι το μπούκωμα και η καταρροή. Η μεταδοτικότητα της γρίπης ξεκινά μία ημέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και μπορεί να διαρκέσει έως και επτά ημέρες μετά. Συνήθως τα έντονα συμπτώματα διαρκούν από τέσσερις έως έξι ημέρες, ενώ συνολικά απαιτείται ένα διάστημα επτά με δέκα ημερών για την πλήρη αποκατάσταση.  

  Το κρυολόγημα: Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο λοιμώδες νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, μια σαφώς συνηθέστερη κατάσταση από τη γρίπη και προκαλείται από μια μεγάλη ομάδα ιών, με βασικότερο τον ρινοϊό. Τα συμπτώματά του είναι ελαφρύτερα και μικρότερης διάρκειας, ενώ δεν εμφανίζονται τόσο απότομα όσο αυτά της γρίπης, αλλά σταδιακά. Τα βασικότερα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος και το συνάχι, ενίοτε και ο βήχας μικρότερης έντασης, ενώ σπάνια κάνει την εμφάνισή του ο πυρετός στους ενήλικες. Οι δε μυϊκοί πόνοι, αν υπάρξουν, είναι πολύ λιγότερο έντονοι. Η μεταδοτικότητα του κρυολογήματος μάλιστα είναι πολύ μικρότερη χρονικά σε σχέση με τις επτά ημέρες της γρίπης.

  Ο RSV: Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γνωστός ως RSV, είναι συνήθης σε βρέφη και παιδιά. Τα συμπτώματά του είναι δύσκολο να διακριθούν από αυτά του κρυολογήματος ή άλλων ήπιων λοιμώξεων του αναπνευστικού, αφού περιλαμβάνουν καταρροή, βήχα και ανορεξία. Ο RSV όμως μπορεί να προκαλέσει σε ομάδες υψηλού κινδύνου ακόμα και πνευμονία, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας κατά τον πρώτο χρόνο ζωής ενός μωρού.

  Σε όλες αυτές τις καταστάσεις έρχεται να προστεθεί και ο κορωνοϊός, οοποίος όμως στις τελευταίες του μεταλλάξεις εμφανίζεται λιγότερο επιθετικός, με συμπτώματα που αφορούν κατά κύριο λόγο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με το παρελθόν, οπότε και κυριαρχούσε η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, με την εκδήλωση σοβαρών πνευμονιών.

  Θεραπεία και πρόληψη

  Τόσο η γρίπη και το κρυολόγημα όσο και ο RSV απαιτούν κατά κύριο λόγο ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση, αλλά και φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αντιβηχικά και παυσίπονα, ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς. Η αντιβίωση δεν έχει θέση στις ιογενείς λοιμώξεις. Όσο για τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό, στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά στις τελευταίες μεταλλάξεις του ιού, δεν απαιτεί ειδική θεραπεία και αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Όσον αφορά στη γρίπη, το βασικό προληπτικό της μέσο είναι το εμβόλιο που γίνεται στις αρχές του φθινοπώρου ενόψει της εποχικής έξαρσης, ενώ και για τον κορωνοϊό το εμβόλιο αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό και προστατευτικό μέσο. Παράλληλα, τα ατομικά μέσα προστασίας –τα οποία ούτως ή άλλως έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας την προηγούμενη διετία λόγω κορωνοϊού- όπως το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το φτέρνισμα, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα και τη μύτη και ο συχνός αερισμός των χώρων, αποτελούν μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους πρόληψης.