H εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό γεγονός που εμφανίζεται εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής των ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή (όπως τα οιστρογόνα), με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της ωορρηξίας αλλά και της εμμήνου ρύσεως.
Εμφανίζεται μεταξύ του 45ου και 55ου έτους της γυναίκας ενώ στην χώρα μας ο μέσος όρος ηλικιακά είναι τα 51 έτη. 1 στις 100 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει την λεγόμενη πρόωρη εμμηνόπαυση πριν τα 45 έτη, ή ακόμα και πριν τα 40. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μήνες ή και χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και μπορούν να παραμείνουν περίπου έως και 4 χρόνια.
Συμπτώματα
Τα πιο συνήθη και χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι εξάψεις, εφίδρωση ιδίως το βράδυ, αϋπνία, αρθραλγίες, μύωση της μυϊκής μάζας, ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, κολπική ξηρότητα, πόνο η δυσφορία κατά την σεξουαλική επαφή, προβλήματα του γαστρεντερικού, διάσπαση της προσοχής, πονοκέφαλος, ταχυσφυγμίες και συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Διάγνωση
Με το πέρας 12 μηνών από την τελευταία περίοδο, μια γυναίκα ηλικιακά μετά τα 45 θεωρείται πως είναι πλέον σε εμμηνόπαυση. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα με αιματολογικό έλεγχο των σχετιζόμενων ορμονών.
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία και είναι αναπόφευκτη κάποια στιγμή για κάθε γυναίκα. Δεν θεραπεύεται διότι δεν είναι νόσος. Ωστόσο είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της, τα όποια δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα πολλών γυναικών (χωρίς και αυτό να είναι απόλυτος κανόνας), σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και στην ψυχική υγεία πολλών γυναικών. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την ηλικία, τα συμπτώματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας, μπορούμε να συστήσουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή ορμονικής υποκατάστασης, συμπληρώματα βιταμινών, κολπικές κρέμες και λιπαντικά για την κολπική ξηρότητα ή ακόμη και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.
Είναι καλό η γυναίκα στην εμμηνόπαυση να προσαρμόσει έναν καινούργιο τρόπο ζωής με αποφυγή της υπερβολικής κόπωσης βελτιώνοντας την διατροφή, μειώνοντας το κάπνισμα, την κατανάλωση του αλκοόλ και της καφεΐνης και επίσης εντάσσοντας συστηματικά την σωματική άσκηση.
**Του Χρήστου Χατζηαστερίου – Μαιευτήρας – Γυναικολόγος & Συνεργάτης Κλινικής Γένεσις